Željka Cvijanović i Milorad Dodik putuju u Rusiju

0
641
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas putuju u Rusiju gdje će učestvovati na predstojećem Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Cvijanovićeva je ranije izjavila da će Dodik i ona imati sastanke u Sankt Peterburgu i učestvovati u radu Ekonomskog foruma.

Ona je naglasila da Ekonomski forum u Sankt Peterburgu ima globalni značaj i da je počastvovana što će učestvovati na panelu koji se bavi digitalizacijom.

“Imaćemo i sastanke sa ljudima iz kompanije ‘Gasprom’, jer smo zainteresovani da gas dođe u Republiku Srpsku i da razvijamo svoju gasnu infrastrukturu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je u planu i potpisivanje mape puta za saradnju sa Sankt Peterburgom u vezi sa jačanjem međusobnih odnosa u kulturi, ekonomiji, sportu, trgovini, infrastrukturi i drugim oblastima.

Predsjednik Republike je naglasila da Srpska ima dobru saradnju sa Ruskom Federacijom.

“Saradnja dobro funkcioniše i imamo dobro političko razumijevanje Rusije, koja ne radi u interesu jednog a na štetu ostalih, već se u BiH dosljedno pridržava Dejtonskog sporazuma. U tom smislu zahvalni smo za njihovu prezentaciju određenih naših stavova i stvari u Savjetu bezbjednosti UN, pogotovo kada visoki predstavnik u BiH podnosi izvještaj. To mora da se poštuje”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Srpska i Rusija imaju ekonomske veze i saradnja sa Rusijom ne isključuje saradnju sa bilo kojom drugom zemljom.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije da putuje u Sankt Peterburg da bi rehabilitovao dogovor u vezi sa gasom i odvajanju kraka ruskog gasovoda “Turski tok” za Republiku Srpsku.

“Sastaću se sa ljudima iz ‘Gasproma’ i sa njima razgovarati o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, kao i izgradnji gasne termoelektrane”, istakao je Dodik.

On je naveo da će se sastati i sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, kao i sa gradonačelnikom Sankt Peterburga.

“Na poziv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, učestvovaću na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu kojem će prisustvovati i predsjednik Kine Si Đinping, kao i još neki lideri zemalja BRIKS-a i razgovaraću sa nekima od njih”, rekao je Dodik.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu biće održan od 6. do 8. juna.

PODIJELI