Željka Cvijanović u Pentagonu: Opredijeljeni za očuvanje mira i stabilnosti

0
61

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Pentagonu sa zamjenicom pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a Lorom Kuper.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i bezbjednosnim temama u Republici Srpskoj i BiH, te bezbjednosnim izazovima sa kojima se susreću zemlje regiona, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je ovom prilikom naglasila čvrstu opredijeljenost institucija Srpske očuvanju mira i stabilnosti i istakla da je Republika Srpska odlučna da brani Dejtonski sporazum i da u potpunosti štiti svoje ustavne nadležnosti.

U tom kontekstu, predsjednica Srpske je istakla da cijeni dosadašnju saradnju sa SAD u oblasti bezbjednosti, izrazivši uvjerenje da će ona biti nastavljena i u narednom periodu, što su sagovornice i potvrdile te zaključile da postoji prostor za civilno-vojnu saradnju naročito u oblastima civilne zaštite i sajber bezbjednosti.

Predsjednica Srpske je naglasila da institucije Republike Srpske očekuju izbalansiran pristup svih međunarodnih faktora kada je u pitanju BiH i izrazila zabrinutost zbog tendencije da se privatizuju zajedničke institucije i funkcije u tim institucijama od strane jedne političke stranke i jednog konstitutivnog naroda, a na štetu druga dva konstitutivna naroda.

Predsjednica Srpske je upoznala zamjenicu pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a da je Republika Srpska opredijeljena za saradnju sa svima, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim rješenjima i u skladu sa iskazanom voljom i opredijeljenjem njenih građana, navedeno je u

PODIJELI