Željko Komšić: U Mostaru je održan parasabor trećeg entiteta

0
292

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, Željko Komšić, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentarisao je današnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru i usvojenu Deklaraciju kojom se praktično potvrđuje kraj Daytonskog sporazuma, Bosna i Hercegovina naziva „neostvarenom državom“ i traži njegovo preuređenje na način kako to želi HDZ BiH.

„Nije to jedina sporna sporna stvar koja se danas desila na parasaboru trećeg entiteta. Odbacivanje presuda Tribunala u Hagu je još problematičnija odluka!“, kaže za Radiosarajevo.ba Željko Komšić.

Podsjetimo, HNS je odbacio zaključke pravosnažne presude Haškog tribunala u slučaju „Prlić i ostali“.

„Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija se, nažalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu „Prlić i drugi”, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince“, navodi se u dokumentu usvojenom u Mostaru.

O potezima HNS-a u Mostaru, Komšić za Radiosarajevo.ba nedvosmisleno kaže:

„Nažalost, iako su već nama svima jasne ideje i namjere HNS-a, ne vjerujem da će sve to što se dešavalo u Mostaru biti predmetom neke ozbiljnije analize. Pogotovo ne vjerujem da možemo očekivati reakciju opravdanu međunarodne zajednice, kao u slučaju imena RS-a. Sve dok ambasador Wigemark (Lars Gunnar) redovno obilazi predsjednika trećeg entiteta, to se sigurno neće desiti!“, kazao je Željko Komšić za Radiosarajevo.ba.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here