Željko Komšić: U Mostaru je održan parasabor trećeg entiteta

0
429

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, Željko Komšić, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentarisao je današnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru i usvojenu Deklaraciju kojom se praktično potvrđuje kraj Daytonskog sporazuma, Bosna i Hercegovina naziva „neostvarenom državom“ i traži njegovo preuređenje na način kako to želi HDZ BiH.

„Nije to jedina sporna sporna stvar koja se danas desila na parasaboru trećeg entiteta. Odbacivanje presuda Tribunala u Hagu je još problematičnija odluka!“, kaže za Radiosarajevo.ba Željko Komšić.

Podsjetimo, HNS je odbacio zaključke pravosnažne presude Haškog tribunala u slučaju „Prlić i ostali“.

„Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija se, nažalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu „Prlić i drugi”, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince“, navodi se u dokumentu usvojenom u Mostaru.

O potezima HNS-a u Mostaru, Komšić za Radiosarajevo.ba nedvosmisleno kaže:

„Nažalost, iako su već nama svima jasne ideje i namjere HNS-a, ne vjerujem da će sve to što se dešavalo u Mostaru biti predmetom neke ozbiljnije analize. Pogotovo ne vjerujem da možemo očekivati reakciju opravdanu međunarodne zajednice, kao u slučaju imena RS-a. Sve dok ambasador Wigemark (Lars Gunnar) redovno obilazi predsjednika trećeg entiteta, to se sigurno neće desiti!“, kazao je Željko Komšić za Radiosarajevo.ba.

PODIJELI