Zeljković: Institut za javno zdravstvo raspolaže sa dovoljnim brojem testova

0
182
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske raspolaže sa dovoljnim brojem testova i građani Srpske ne treba da brinu, poručio je Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, gostujući u emisiji RTRS Aktuelno.

– Vidljivo je da imamo konstantu u broju testiranja, koja se kreću dnevno između 400 i 600 urađenih laboratorijskih nalaza. U danima vikenda je nešto manje testiranja. Mnoge zemlje svijeta su proizvođači testova, ali i one ih čuvaju za svoje potrebe. Uvijek tražimo najbolje, ali i po najpovoljnijoj cijeni – naveo je Zeljković.

Važno je naglasiti, kako kaže da testove kontinuirano nabavljaju.

– Očito je da broj zaraženih nije povećan samo u Srpskoj, već u regionu, pa i u svijetu – naglasio je Zeljković.

On je dodao da u Srpskoj postoje lokalna žarišta, te da zabrinjava rast zaraženih, ali naglašava da Institut za javno zdravsto Srpske djeluje na vrijeme i preventivno.

– Po definiciji slučaja vrše se testiranja lica koja imaju simptome, i onda se dolazi do kontakata, kako se virus ne bi širio dalje. Važno je reći da preventivno djelujemo i odmah sve kontakte pozitivne osobe stavljamo u izolaciju – rekao je Zeljković.

Napominje da je Institut izdao i uputstvo kako se ponašati u izolaciji, ali i kako se trebaju ukućani ponašati prema pozitivnim osobama.

– Na vrijeme otkrivamo slučajeve, i za sada je sve pod kontrolom – istakao je Zeljković.

Govoreći o žarištima u gradovima i opštinama, Zeljković ističe da su to trenutno Bijeljina, Trebinje, Ljubinje, Višegrad i Zvornik. On kaže da je neophodno utvrditi razloge za povećanje broja pozitivnih lica na virus korona, te da je brza reakcija veoma bitna.

On je naveo da su potrebne određene rigoroznije mjerama, te dodao da su neke lokalne zajednice to već uradile u skladu sa situacijom.

Kompletnu emisiju Aktuelno možete pogledati OVDЈE.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here