Zeljković: Najveći problem privatna okupljanja

0
352

U pogledu širenja zaraze korona virusa u Srpskoj, najveći problem i dalje su privatna okupljanja, odnosno druženja.

Ova okupljanja daju najveće posljedice kada se osobe tokom takvih druženja ne pridržavaju preventivnih mjera, kaže v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

– Samim tim, rezultati tih privatnih zabava mogu biti jako pogubni u smislu povećanja broja pozitivnih. To vodi opterećenju zdravstvenog sistema u određenim lokalnim zajednicama, dok se povećava pritisak na cjelokupan zdravstveni sistem – upozorava Zeljković.

On je još jednom apelovao na sve građane da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi.

– Najvažnije su četiri mjere – fizička distanca, nošenje maski na pravilan način, lična higijena i dezinfekcija. Najveća odgovornost za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema je na nama. Treba svojim primjerom da pokažemo kako se odgovorno ponaša. IJZ apeluje na sve građane da se pridržavaju preventivnih mjera, kako bismo na najbolji način epidemiološku situaciju držali pod kontrolom – naglašava Zeljković.

– U određenim opštinama imamo kontunuitet u povećanju broja pozitivnih, dok se u pojedinim lokalnim zajednicama situacija poboljšava. To pokazuje da su krizni štabovi u tim opštinama ili gradovima uveli dobre mjere – ističe Zeljković i dodaje da će IJZ u toku ove sedmice, sa stručno-operativnim timom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, razmotriti sve dosadašnje zaključke i, eventuelno, predložiti produženje određenih zaključaka ili mjera.

– Jako nam je bitno da razmortimo sve preporuke SZO koje se odnose na način testiranja, odnosno retestiranja, te trajanja same izolacije za osobe koje su negativizale, odnosno koje su pozitivne – kaže Zeljković.

/Srpskainfo/

PODIJELI