Žene žrtve rata: Ruski dobrovoljci bili časni

0
210

Ruski dobrovoljci bili su u regularnim jedinicama Vojske Republike Srpske i nisu učinili nijedan zločin, te je sjećanje na njih obaveza, poručili su iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Iz ovog udruženja su istakli da je van pameti osuđivati sjećanje na poginule vojnike koji nisu učinili nikakav zločin.

– Svako stradanje našeg naroda treba da se obilježi, bilo lokalnog ili republičkog nivoa. Podržavamo obilježavanje i sjećanje na stradanje ruskih vojnika, časnih pripadnika VRS – navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja su dodali da stradanje naroda treba obilježavati trajno i njegovati kulturu sjećanja, da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi.

U saopštenju je navedeno da se u posljednje vrijeme javljaju učestali napadi od pojedinaca i nevladinih organizacija iz FBiH na sve događaje i obilježavanja tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata, te da oštro osuđuju bilo kakvu hajku, neumjesne komentare i nametanje jednostrane istine o stradanjima tokom rata od 1991. do 1995. godine.

– Tim organizacijama i pojedincima bi bilo bolje da se bave svojim članstvom, koje stalno kuka i žali se i sa sumnjivim i nerealnim tvrdnjama i brojevima stradalih okupiraju javnost, kao i da se potrude da budu realni i osude brojne zločine nad svim civilima u BiH – navodi se u saopštenju.

U ovom udruženju smatraju da bi tim organizacijama i pojedincima, umjesto osude na sjećanje na tri ruska dobrovoljca, koje se obilježava duže od decenije, bilo bolje da se osvrnu na hiljade dobrovoljaca u takozvanoj Armiji BiH.

– Da li ove nevladine organizacije i pojedinci iz FBiH nose sjećanja na dobrovoljce u redovima Armije BiH? Da li se sjećaju njih ili zločina koje su učinili nad srpskim civilima? Da li su ikad pomenuli srpske žrtve “njihovih dobrovoljaca” u Krajini, na sarajevskom ratištu ili se sjećaju ritualnih odsijecanja srpskih glava u Vozući? Sjećaju li se zatvaranja i mučenja žena – upitali su iz ovog udruženja.

U Višegradu će danas biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđeno je Srni iz opštinske Boračke organizacije.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here