Zima ide- Kako uštedjeti na grijanju, a sačuvati toplinu?

0
1558

Ukoliko se ne možete pohvaliti da je vaš stambeni prostor građen po savremenim ekološkim standardima koji podrazumijevaju dobru izlolaciju, ipak postoje načini kako da uštedite energiju, a samim time i troškove.

Osnovno je pravilo da ne rasipate energiju.

1. Utvrdite da li vam dihtuju vrata i prozori. Ako vazduh struji kroz razmake, sa njim odlazi i sve skuplja energija u nepovrat. Isjecite traku od tapisona i zalijepite odozdo na ulazna i balkonska vrata, da vam vazduh ne prolazi ispod. Prozore dihtujte gumenim ili aluminijskim trakama, cijena je bagatelna u odnosu na uštedu.

2. Grijalice , kalorifere i ostala grijna tijela stavljajte uvijek u najhladniji dio kuće, ispod prozora. Iza radijatora i ta peći obavezno  stavite tablu lima ili stirodura da spriječi odlazak toplote kroz zid napolje, nego da se odbija nazad u prostoriju. Ako je peć na ugalj, naftu, drva, sa plamenom, zaboravite stirodur, da se ne zapalite!. Tu je tabla lima, poklopac od starog šporeta ili slično, sasvim dobro rješenje.

3. Kad se tuširate, držite začepljenu kadu, vodu otpustite tek za sat, dva, kad se ohladi, šteta je tu toplotu bacati u kanalizaciju.

4. Obavezno poklapajte šerpe, lonce, lončiće za kafu poklapajte samo ako imaju originalni poklopac, da se ne ispečete! Providni poklopci su dobri, da se vidi kada je voda proključala.

5. Frižider i šporet nikako ne držite jedan do drugog, obavezno jedan element izmedju njih. Glupo je da šporet grije frižider. Preko zamrzivača stavite malo jači stoljnjak, dodatno izoluje i štedi struju. Kad izvadite iz njega komad mesa stavite ga u frižider, meso dok se topi, hladi unutrašnjost frižidera i štedi mu struju .

5. Na ulazna vrata stavite kukice za kačenje garderobe, kaputi i jakne su odlični izolatori, pa toplota preko vrata ne izlazi napolje.

6. Ormare i stalaže obavezno postavite  na one zidove koji su “spoljni”, tako dobijate dodatnu toplotnu izolaciju.

7. Bojler nikako ne treba da grije vodu preko 50 stepeni, suvišno je.

8. Sijalice zamjeniti za štedljive. Kako koja crkne, tako ih mijenjajte za štedljive, pa vam neće biti ekonomski naporno, a svaka za svoj radni vijek sebe višestruko isplati. Kupujte najbolje, najduže traju.

9. Kuhajte jela za 2 dana. Tako palite šporet duplo rijeđe, a i štedite vrijeme.

10. Uvijek sačekajte da se napune mašine za sudove i veš, tek onda ih uključite.

11. Na  prozore okrenute suncu ljeti stavljajte žaluzine, zimi tamnije zavjese, one i izoluju i privlače toplotu sunca, koja ni zimi nije zanemarljiva.  /Telegraf/

 

PODIJELI