ŽIVOT I RAD ČUVENOG PISCA Izložba u Stričićima povodom 55. Kočićevog zbora

0
259

U rodnoj kući Petra Kočića, na Kočićevom ognjištu u Stričićima će u petak u 11 časova, biti svečano otvorena izložba, povodom 55. Kočićevog zbora.

Na izložbi će biti prikazan život i rad Petra Kočića i to putem fotografija Petra Kočića i njegovih književnih junaka (Lujo, Tuba, David Štrbac), te rukopisi Petra Kočića (Mrguda, Sudanija, O Bosni i Za seljaka).

– Pored ove izložbe biće prikazane i kompletno uređene još dvije kuće na Kočićevom ognjištu, koje smo ove godine dopunili sa 60 novih eksponata – izjavio je autor izložbi Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik etnolog.

Od novih eksponata izdvajaju đerdan sa 60 cvančika, 6 terzijanera i 20 polupuceta, dijelove muških i ženskih narodnih nošnji, kompletnu opremu uz ognjište, opremu za preradu vune, lana i konoplje, sanduke za ruho i Zmijanjske vezove.

Cilj prikupljanja predmeta je formiranje Zbirke Kočićevo ognjiste, koja bi prikazala život na Zmijanju krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Kočićevo ognjište je smješteno na 4000 m2, na kojima se nalazi šest objekata i to Rodna kuća Petra Kočica, dvodijelna dinarska planinska kuća brvnara, zgradica, mlječar i dva pomoćna objekta.

/Srpskainfo/

PODIJELI