Život sa 158 KM: Potrebna pomoć porodici Dušanić iz Ratkovca kod Prnjavora

0
746

Muke šestočlane porodice Dušanić iz Ratkovca kod Prnjavora. Žive od skromnih primanja, dječijeg dodatka, koji iznosi 158 KM. Majka Milada je nezaposlena, otac Mile trenutno je bez primanja. Radi, ali odrađuje građevinski materijal, koji je uzeo za gradnju kuće. Roditeljima četvoro maloljetne djece još teže pada što im na svu muku „prijeti“ i isključenje struje.

Tri kilometra od glavnog magistralnog puta, makadamom kroz šumu, u Ratkovcu kod Prnjavora, šestočlana porodica Dušanić vodi tešku borbu za normalan i dostojanstven život. Dvije skromne prostorije i nedovršeno kupatilo – trenutni su dom ove porodice. Jedino sigurno primanje koje stiže u kuću svakog mjeseca jeste dječji dodatak, koji iznosi 158 KM. Milada Dušanić kaže da ih se povremeno sjete neki dobri ljudi, trude se da olakšaju život djeci i njima. Kuću su počeli da rade, ali zbog nedostatka sredstava, i dalje je nedovršena.

“Muž radi, odrađuje materijal za kuću što smo uzeli. Ako ko može da pomogne, bili bi zahvalni. Živjeli smo u jednoj prostoriji, sedam godina, tu smo i prali, kuvali, djecu sam kupala, sve… Kada se rodio najmlađi sin pretprošle godine, uspjeli smo od sredstava koje smo dobili za četvrto dijete, da uzmemo materijal za kuću, da proširimo kupatilo i spavaću sobu, u kojoj djeca spavaju. Muž i ja spavamo u dnevnom boravku”, priča kroz suze majka dječice Milada Dušanić.

Kucala je na mnogo vrata za pomoć, ali svaka bivaju zatvorena. Centar za socijalni rad pružio je 100 maraka, jednokratne pomoći. Milada je zahvalna na šporetu, koji je takođe dobila od ove ustanove.

“Načelniku sam slala apel za pomoć ima pet godina da pomogne. Nisam tražila novac, tražila sam materijal, tražila sam da dođe, da pogleda u kakvim uslovima se živi”, kaže Milada, dodajući da se niko nije obratio.

Dvoje starije dječice pohađaju onovnu školu, do koje pješače šest kilometara u jednom pravcu. Ionako mala primanja, nisu dovoljna do pokriju ni kućne troškove. O prevozu ili adekvatnoj obući i odjeći za djecu, ni pomisliti ne mogu. Situacija je još teža, jer bi porodici na svu nedaću, mogla biti isključena i struja.

“Prioritet mi je da se pokrije kuća, da se sprat opremi i da konačno riješimo struju. Dug je trenutno 400 KM. Juče su došli, rekli su da će isključiti struju, ukoliko ne uplatimo tokom današnjeg dana. Para nemamo”, dodaje Milada.

Djeca oskudijevaju u svemu. Skromni i vrijedni, bore se sa nedaćama. Težak život je i na njima ostavio neizbrisiv trag, međutim, sva djeca se trude da pomognu koliko mogu. Mnogo želja, a najveća da imaju sobu.

Hladni zimski dani nose dodatne nevolje šestočlanoj porodici. Između ostalog, pitanje je da li će imati dovoljno drva da prezime. Milada i Mile ne gube nadu da na ovom svijetu ima dobrih ljudi, koji će im pomoći da obijezbedi iole pristojne uslove. Vjeruju, ipak, da će dočekati da njihovo četvoro djece, jedno drugom do uha, Milan, Milana Ana, Aleksandra i Mladen odrastu i stanu na svoje noge.

Oni koji žele pomoći porodici Dušanić, mogu kontaktirati na broj telefona 066/ 146-558

Izvor: TV K3

PODIJELI