ŽIVOT U SAMOIZOLACIJI Milan Petković: Srećni su oni koji nisu prodali đedovinu

0
384

Najteži period je bio dok je supruga bila u bolničkom karantinu, sin kod bake i djeda, a ja u samoizolaciji. Na tri različite strane. Ne bih volio da se to ponovi.

Ovako počinje priču advokat i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković, koji je prije nekoliko dana javnost obavijestio da je pozitivan na novi virus korona. Tada je već uveliko bio u samouzolaciji, a sada se nalazi na salašu u Kaocima, mjestu na kome je, kako kaže, najsrećniji. Za Srpskainfo je ispričao kako je provodio dana odvojen od porodice i prijatelja, ali i o naučenim životnim lekcijama.

– Sestra me je stalno zvala, pružala podršku. Baka i mama mi žive na selu, sigurno da su se one najviše brinule, čitale su medije, sve ih je to pogađalo. Baka od 87 godina mi je rekla kako je najviše boli kada vidi prazno moje mjesto u skupštini i da odmah ugasi TV. To mi je u jednu ruku bilo simpatično, ali i tužno. Nakon 14 dana opet smo zajedno, a sljedećih 14 dana ćemo provesti u izolaciji na salašu u Kaocima. Nije to vječnost, ne bih da neko pogrešno razumije – kaže Petković.

Prvi test negativan

Kada je saznao da je pozitivan, nije bilo nikakvog šoka, jer je takav ishod bio očekivan budući da je infekcija kod njegove supruge potvrđena nekoliko dana ranije. Isti dan se izolovao u iznajmljenoj garsonjeri.

– Najbitnije je da je ona odmah poslije prvog simptoma otišla da se testira, te nije dovela u opasnost druge ljude. Meni je prvi brzi test bio negativan, kao i ponovljeni PSR, ali sam par dana kasnije  i ja dobio prve simptome, te je novi test bio pozitivan – priča Petković.

Simptomi su bili blago povišena tjelesna temperatura, tahikardija, povišen krvni pritisak, opšta slabost i bol u leđima. To je trajalo ukupno tri dana, ali nije bilo potrebe za bolničkim liječenjem. Još nekoliko dana potrajao je suvi kašalj.

– Porodica i prijatelji su mi donosili hranu koju bi mi ostavili ispred vrata. Sreća je da danas postoje moderne tehnologije, pa sam stalno bio u kontaktu s prijateljima, poslovnim saradnicima. Advokatski posao sam radio onlajn, a kancelarija nije prestajala da radi zahvaljujući mojim saradnicima. Imao sam dosta slobodnog vremena, radio sam vježbe za leđa, čitao knjige. Napokon sam pročitao i drugi dio triologije „Solunska 28“ čiji je autor dr Nele Karajlić. To je odličan roman, svakom bih ga preporučio, i prvi i drugi dio. Bez obzira što smo Neleta navikli slušati i gledati, vjerujte da ga vrijedi i čitati – rekao nam je Petković.

Odmor na selu

Ipak, kao i svim građanima koji su morali u samoizolaciju, mnoge stvari su nedostajale: sastanci, razgovori uživo..

– Ja sam društvena osoba, uvijek okružen ljudima. Nedostaje kafa u kafani. Nedostaju mi suđenja, pa čak sam osjetio sjetu kada sam gledao skupštinska zasjedanja. Imao sam želju da budem tamo. Mada sam često sebi govorio kako sam razočaran skupštinom, besmislenim raspravama, kada sam gledao prenos na TV poželio sam da budem u sali s kolegama poslanicima – priznaje potpredsjednik republičkog parlamenta.

Nakon svega, odmara se na selu, za koje kaže da za njega znači sreću.

– Najsrećniji sam kada sam na svom salašu, tamo imam slobodu, spojim se s prirodom. Hranim životinje, kosim travu, družim se s ljudima uz koje sam odrastao. Rođen sam na selu, ali sam odabrao da živim u gradu, s obzirom na posao kojim se bavim. Sigurno da život u gradu pruža mnogo više mogućnosti, ali slobodno vrijeme i vikend treba da provodimo na selu, u prirodi. Srećni su oni koji nisu prodali đedovinu, očevinu, svoja seoska imanja. U doba korone svi su uvidjeli da je imanje na selu pravo bogatstvo, i zato je velika potražnja za seoskim imanjima, vikendicama – poručuje Petković.

Porodica

Za njega, nakon svega, pouka je jasna: porodica je najveće bogatstvo!

– Svaka bolest i nedaća je iskušenje na koje nas Gospod stavlja, a ja sam to tako i doživio. Nisam smatrao da je to nešto tragično. Iz svake nevolje treba izvući pouku i izaći jači. Shvatiš da postoje prijatelji, oni koji se potvrde i oni koji vas razočaraju. Ali sve je to život, „na muci se poznaju junaci, u nevolji pravi prijatelji”, kako to reče naš veliki vladika Njegoš. Korona je obilježila 2020. godinu, nadam se da ćemo je se u 2021. samo sjećati kao ružne prošlosti – poželio je Petković.

Žal zbog Vidovdana

Bez obzira što nije bio u direktnom kontaktu s ljudima, Petković priznaje da nije mogao bez politike i da je bio u stalnom kontaktu sa saradnicima iz Ujedinjene Srpske.

– Žao mi je što nisam na Vidovdan mogao da budem s njima da potpišem koalicioni sporazum u Banjaluci. Sporazum je potpisalo deset stranaka, a cilj je pobjeda Igora Radojičića u trci za gradonačelnika. Siguran sam da ćemo taj cilj ostvariti, a da će doprinos Ujedinjene Srpske biti veliki, možda i presudan. Naše ambicije u Banjaluci, ali i cijeloj RS su velike – poručuje Petković.

/Srpskainfo/

PODIJELI