Žučna rasprava zbog imenovanja članova Vijeća RAK-a

0
434

Žučna rasprava i povišeni tonovi danas u Predstavničkom domu BiH bili su zbog imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Za članove su predloženi Vedran Škoro, Antonijo Beus, Nasuf Hadžiahmetović, Vedran Buhovac, Elmir Husremović, Vladimir Jurišić i Slobodan Bošković.

Predlagač ove tačke dnevnog reda današnje sjednice koja je izazvala oprečne stavove između poslanika vlasti i opozicije je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Saša Magazinović (SDP) osporio je nekoliko prijedloga za imenovanje više kandidata zbog navodnog sukoba interesa, sudskih sporova, političkog djelovanja i drugih kontroverzi, što se posebno odnosi na Beusa i Jurišića. On je zatražio predlaganje novih kandidata.

Poslanik Alma Čolo (SDA) zatražila je da se Predstavnički dom o svakom kandidatu izjasni pojedinačno. Kazala je da, Beus ne ispunjava uslove iz javnog konkursa za imenovanje u Savjet RAK-a BiH, a to se odnosi i na Jurišića. Ona smatra da ovi kandidati, s obzirom na njihovu stručnu spremu, nisu kredibilni za ozbiljan i složen posao koji se obavlja u Vijeću RAK-a. Čolo je reagovala i na činjenicu da među kandidatima nema pripadnica ženskog pola.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović smatra da treba glasati za listu u cjelini jer bi trebalo imati povjerenje u ad hok grupu koju je osnovalo Vijeće ministara s ciljem predlaganja kandidata za članove RAK-a.

“Ako nas je Vijeće ministara prevarilo, onda treba da mu vratimo cijelu listu”, rekao je Lovrinović.

Snježana Novaković Bursać, poslanik SNSD-a, zatražila je pauzu u ime kluba svoje stranke kako bi se u saradnji sa sekretarom Predstavničkog doma tačno utvrdili stavovi i principi za glasanje.

Predrag Kožul iz HDZ-a naglasio je važnost rada i nadležnosti Vijeća RAK-a.

Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka – Nezavisni blok) podsjetila je da konačnu odluku o sastavu Vijeća RAK-a donosi Predstavnički dom.

I ona smatra nedopustivim to što među kandidatima nema žena, zbog čega neće glasati za ovu listu.

Borjana Krišto (HDZBiH), predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, zatražila je da se poštuju zakon i procedure u vezi s imenovanjem članova Vijeća RAK-a BiH.

Ona je navela da je Beus pokazao najbolje znanje na intervjuu za tu funkciju, kao i da se on ne nalazi u sukobu interesa. Krišto je dala pauzu, a nastavak sjednice predviđen je za 14.45 časova.

/Nezavisne/

PODIJELI