Žuti prsluci osnivaju stranku

0
543
Žaklin Muro spada u glavne i umjerene aktere protestnog pokreta “Žuti prsluci” u Francuskoj. Njena nova stranka trebalo bi da izađe na lokalne izbore 2020. godine. Podrška za Muro stiže za sada iz Italije.

Žaklin Muro za list Figaro kaže da je njen cilj da se Francuzima ponudi još jedna alternativa tako što će se njen pokret razlikovati od tradicionalnih političkih pokreta. “Les Émergents” – izraz koji se teško prevodi, a označava oni koji streme, iznenada se pojavljuju, nadolaze, jeste radno ime pokreta.

Pedesetjednogodišnja Žaklin kaže da je sve na samom početku. Statut još nije gotov, ali sve bi trebalo da se obavi što brže. Sljedeće godine nova politička formacija trebalo bi da izađe na lokalne izbore.

Žaklin Moro je hipnoterapeutkinja i radi honorarno. Kaže da ne bi htjela sama po svaku cijenu da bude u partijskom rukovodstvu.

“Kao u svakoj partiji, biće glasanja. Svejedno je da li ću to biti ja ili neko drugi, to nije važno”. Njoj je, kaže, važno, da okupi ljude protiv nasilja i oko poštovanja za institucije.

(Dojče vele)

PODIJELI