Zvaničnici čestitali Dan Vojske Republike Srpske

0
378

Zvaničnici Republike Srpske čestitali su Dan Vojske Republike Srpske koji se obilježava 12. maja.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske, uputila je čestitku svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

– Svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, u ime građana Republike Srpske i svoje ime, čestitam 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Vojska Republike Srpske jedan je od simbola identiteta srpskog naroda i odluka o njenom formiranju u cilju zaštite srpskog naroda i njegovog prava na život na vjekovnim ognjištima, slobodu i dostojanstvo, bila je istorijska.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Dan Vojske Republike Srpske – 12. maj, naglasivši da bez njenog postojanja ne bi bilo ni Republike Srpske.

Dodik je naglasio da je taj datum od velikog značaja za srpski narod i ostaće upisan zlatnim slovima u njegovoj istoriji, jer bez Vojske Republike Srpske ne bi bilo ni Republike ni slobode.

– Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk nastavio je sa ponosom da baštini vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske – istakao je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske, svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

– U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, upućujem iskrene čestitke povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske. Јunačka borba pripadnika Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu bila je ključni faktor u odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske – poručio je Višković.

On je dodao da je velika žrtva srpskih boraca omogućila da danas živimo u miru i slobodi, i obavezala nas je da njegujemo kulturu sjećanja i iskažemo najveće poštovanja premasvim poginulim, ranjenim i nestalim borcima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da je Vojska Republike Srpske /VRS/, kao odbrambena vojska, u čijim redovima su bili vojnici različite nacionalne i vjerske pripadnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom, dala nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Srpske.

– Čuvajući tradiciju Vojske Republike Srpske i njenih boraca, koji su najzaslužniji za opstanak našeg naroda na ovim prostorima i to što danas živimo u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj Republici Srpskoj, budite ponosni što baštinite vrijednosti hrabre srpske vojske – naveo je Čubrilović u čestitki upućenoj komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadiru Milanu Radojčiću, oficirima, podoficirima i vojnicima povodom Dana Vojske Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Dan Vojske Republike Srpske – 12. maj.

– Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine s ciljem da odbrani srpski narod i zato se danas sa posebnim pijetetom sjećamo svih onih koji su za mir i solobodu koju danas uživamo, dali ono najvrednije što su imali – svoje živote – istakao je Tegeltija.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović čestitao je borcima Vojske Republike Srpske 12. maj – Dan Vojske Srpske, ističući da je to jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda sa ove strane Drine.

Milunović je naveo da je Vojska Republike Srpske, u kojoj je bilo angažovano 210.000 boraca, branila 2.500 kilometara fronta i pobijedila u velikim bitkama, među kojima je nekoliko najznačajnijih.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je Srni da je istorijska odluka Narodne skupštine Republike Srpske o formiranju Vojske Republike Srpske koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda i vjekovnih ognjišta.

– Vojska Republike Srpske formirana je kao izraz potrebe u odbrani srpskog naroda i njegovih vjekovnih ognjišta. Da nije formirana posljedice po srpski narod bi bile slične obimu stradanja u proteklim ratovima. Vojska Republike Srpske je imala istorijsku ulogu da odbrani narod, ognjišta i teritoriju – rekao je Savčić povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

/RTRS/

PODIJELI