ZVANIČNO: Gordana Tadić više nije glavni tužilac BiH

0
404

– Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTS-a BiH odbila je kao neosnovanu žalbu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i potvrdila odluku Prvostepene komisije kojom joj je izrečena mjera premještanje s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca, saopšteno je danas iz VSTS-a BiH.

Iz VSTS-a je navedeno da se protiv odluke Drugostepene komisije može uložiti žalba Savjetu u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTS-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Кancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a protiv Tadićeve, donijela je 23. jula odluku kojom je utvrđena njena disciplinska odgovornost.

Ta komisija je obrazložila da je Tadićeva propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima /TCMS/ i zaključku Savjeta od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTS “zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a”.

Prema navodima Prvostepene komisije, Tadićeva je propustila preduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, Zakona o VSTS-u.

Tadićeva je, suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, propustila da pokrene postupak personalnih bezbjednosnih provjera zaposlenih u Tužilaštvu BiH, te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTS-a BiH od 17. jula 2019. godine, kojim “se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH”, čime je takođe počinila disciplinske prekršaje – nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, stav je Prvostepene komisije.

Tadićevoj je za ove disciplinske prekršaje izrečena disciplinska mjera – premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

(Srna)

PODIJELI