Вратили му новчаник послије 70 година

Вратили му новчаник послије 70 година

SHARE

Американац Елиџио Рамос, који сада има 91 годину, добио је поново свој новчаник који је изгубио прије седам деценија у аустријској покрајини Салцбург, гдје је боравио као војник.

Амерички ветеран из Другог свјетског рата 70 година након што је боравио у Аустрији добио је ових дана назад новчаник који је изгубио у тој земљи.

Американац Елиџио Рамос, који сада има 91 годину изгубио је новчаник прије седам деценија у аустријској покрајини Салцбург, а исти је пронашао љекар Јозеф Рукофер приликом реновирања куће свог деде.

Рамос је, током Другог свјетског рата, био припадник 250. артиљеријског пука америчких снага, које су учествовале у ослобађању заточеника концентрационих логора у Аустрији.

Његова јединица била је 1945. стационирана у Аустрији гдје је за смјештај коришћено пољопривредно имање у Салцбургу, на којем је Рамос изгубио новчаник.

Рамос је изгубио сваку наду да ће икада поново видјети свој новчаник, а и због послијератних превирања се није тиме ни бавио, како преносе аустријски медији.

Међутим седам деценија касније Рамос је добио писмо од љекара Рукофера из Салцбурга, који је пронашао његов новчаник.

– Обавили смо неке радове и наишли на тај новчаник, који је био добро очуван, препричао је Рукофер, додајући да је погледао шта се у њему налази и наишао је на породичне фотографије, али и војну легитимацију на основу које је успио да пронађе власника.

Рукофер је преко интернета трагао за некадашњим америчким војником, надајући се да је још жив.

Након што је нашао информације о мјесту становања Рамоса он је упутио писмо на које је добио одговор од сина некадашњег војника који је потврдио да се ради о траженој особи.

Потом је одмах послао пакет са новчаником на адресу у САД.

Рамос је био дирнут гестом из Аустрије, а његов син је најавио да ће све предмете из новчаника урамити и изложити у породичној кући./rtrs/.

Nema komentara

KOMENTARIŠI