Ova srpska kuća oduševila je cijeli svijet (FOTO)

Ova srpska kuća oduševila je cijeli svijet (FOTO)

SHARE

Na planini Maljen, južno od Valjeva sagrađena je mala vikendica koja je toliko jednostavna, a toliko posebna, da nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, pa čak ni one koji vole luksuz i raskoš.

Tijana i Andreja Mitrović, koji se bave projektovanjem i dizajniranjem su tvorci ove vikendice koja je trebalo da pokaže kako moderna i tradicionalna arhitektura može da se spoji, pa su za krajni rezultat svoje ideje dobili vikendicu na obroncima Maljena, koja se savršeno uklapa u okolinu.

Inspirisani su bili srpskom tradicionalnom brvnarom, a planinski objekat je dimenzijama usklađen s prirodnom vegetacijom, niskim zimzelenim rastinjem, dok je njegov oblik proistekao iz planinskih uslova i uklopljen je u otvoreni, strmi i kameniti teren.

Vjerovali ili ne, iako djeluje kao veoma mala, ova vikendica može da primi i do sedam ljudi. Na dva sprata je, pa je u njenom donjem dijelu smještena kuhinja, dnevna soba i trpezarija, a na spratu se nalazi kupatilo i velika prostrana spavaća soba iz koje se pruža predivan pogled na pejzaž.

Sve ovo je dio projekta mladih arhitekata Srbije, a koliko je uspješan i koliko je zadivio svijet pokazuje činjenica da su vijest o ovoj vikendici prenjeli i vodeći svjetski magazini iz svijeta arhitekture “Wallpaper” i “Archaily“.

(blog.tender5.net)

Nema komentara

KOMENTARIŠI