Вратили му новчаник послије 70 година

0
2290

Американац Елиџио Рамос, који сада има 91 годину, добио је поново свој новчаник који је изгубио прије седам деценија у аустријској покрајини Салцбург, гдје је боравио као војник.

Амерички ветеран из Другог свјетског рата 70 година након што је боравио у Аустрији добио је ових дана назад новчаник који је изгубио у тој земљи.

Американац Елиџио Рамос, који сада има 91 годину изгубио је новчаник прије седам деценија у аустријској покрајини Салцбург, а исти је пронашао љекар Јозеф Рукофер приликом реновирања куће свог деде.

Рамос је, током Другог свјетског рата, био припадник 250. артиљеријског пука америчких снага, које су учествовале у ослобађању заточеника концентрационих логора у Аустрији.

Његова јединица била је 1945. стационирана у Аустрији гдје је за смјештај коришћено пољопривредно имање у Салцбургу, на којем је Рамос изгубио новчаник.

Рамос је изгубио сваку наду да ће икада поново видјети свој новчаник, а и због послијератних превирања се није тиме ни бавио, како преносе аустријски медији.

Међутим седам деценија касније Рамос је добио писмо од љекара Рукофера из Салцбурга, који је пронашао његов новчаник.

– Обавили смо неке радове и наишли на тај новчаник, који је био добро очуван, препричао је Рукофер, додајући да је погледао шта се у њему налази и наишао је на породичне фотографије, али и војну легитимацију на основу које је успио да пронађе власника.

Рукофер је преко интернета трагао за некадашњим америчким војником, надајући се да је још жив.

Након што је нашао информације о мјесту становања Рамоса он је упутио писмо на које је добио одговор од сина некадашњег војника који је потврдио да се ради о траженој особи.

Потом је одмах послао пакет са новчаником на адресу у САД.

Рамос је био дирнут гестом из Аустрије, а његов син је најавио да ће све предмете из новчаника урамити и изложити у породичној кући./rtrs/.

PODIJELI