Донесена наредба о обавезној вакцинацији говеда

0
2495

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић донио је Наредбу о обавезним ветеринарским мјерама у 2017.години, којом је наложена обавезна вакцинација говеда против заразне болести “квргаве коже”.

Наредбом је појашњено да трошкове обавезне вакцинације говеда сноси Министарство, док је вакцина донација Генералног директората ЕУ за храну и потрошаче и Шведске агенције за међународну сарадњу и развој.

Наредбу су дужне да спроведу надлежне ветеринарске организације, а планирано је да се вакцинише око 150.000 говеда у Републици Српској, саопштено је из Министарства.

Осим поменуте наредбе, донесене су и измјене Правилника о подстицајима и Правилника о фонду за сузбијање заразних болести.

У првом кругу вакцинишу се говеда из најугроженијих општина, које се налазе у А зони, односно подручју које граничи са Србијом и Црном Гором.

У ову сврху је ветеринарским организацијама зоне А већ подијељено 65.600 доза вакцина.

Осим обавезне вакцинације свих говеда против болести “квргаве коже”, наредбом је омогућена и вакцинација против болести “плавог језика”.

Нажалост, вакцине против болести “плавог језика” још нема у Републици Српској и БиХ због чега заинтересовани фармери не могу остварити право на вакцинацију, иако сами сносе трошкове.

Због тога је министар Мирјанић наложио хитан састанак са представницима сточара, ветеринарских организација и веледрогерија – могућих увозника како би се хитно нашло рјешење и предузеле све неопходне мјере да се вакцина хитно увезе, додаје се у саопштењу.Извор: СРНА

PODIJELI