Египатски премијер: Ништа није искључено, чак ни тероризам (ВИДЕО)

0
2423

Авион египатске компаније Еџиптер на лету из Париза за Каиро са 66 путника и чланова посаде нестао је рано јутрос са радара, саопштила је авиокомпанија.
Нестао путнички авион на лету Париз-Каиро -

Нестао путнички авион на лету Париз-Каиро

10.30 – Египатски премијер Шериф Исмаил изјавио је да је у току потрага за путничким авионом компаније Иџиптер са 66 путника и чланова посаде који је ноћас нестао изнад Медитерана те да је још увек рано искључити могућност било ког узрока, укључујући и тероризам.

На питање да ли може да искључи могућност да иза инцидента стоје терористи, Исмаил је рекао: “У овом тренутку не можемо ни да искључимо, ни да потврдимо ништа. Потрага мора да се заврши да бисмо могли да знамо узрок”.

Међу 10 чланова посаде била су три безбједносна агента, преноси британски “Гардијан” наводећи да је то уобичајена пракса.

09.59 – Египатско Министарство за цивилну авијацију саопштило је да је прерано да се потврди да се путнички авион који је нестао током лета изнад Медитерана заиста срушио. Тимови који учествују у потрази још нису пронашли никакве трагове олупине, што би потврдило наводе да се авион срушио.

Додатну конфузију изазвало је саопштење авио-превозника у којем је речено да је египатска војска примила сигнал из авиона више од сат времена након што је летјелица требало да слети у Каиру послије лета из Париза.

Армија је у саопштењу демантовала да је примила било какву поруку.

Медији су пренијели да је сигнал примљен у 04.26 часова по локалном времену, што је два сата касније у односу на вријеме када је остварен посљедњи контакт путем радара.

У извјештајима се наводи да је могуће да је ријеч о аутоматском сигналу који шаље локатор уграђен у авион.

09.22  – Египатска војска негирала да је примила сигнал авиона који је нестао изнад Средоземног мора.

09.15 – Свједоци саопштили да су видели бљесак на небу у тренутку нестанка MS804, саопштава израелски Haaretz, преноси Спутњик.

08.41 – Систем за ванредне ситуације из египатског путничког аивона који је нестао током лета изнад Средоземног мора послао је сигнал који је примљен у 04.26 часова по локалном времену, саопштила је компанија “Иџипт ер”. Египатско Министарство за цивилну авијацију саопштило је да је овај сигнал примила војна јединица. “Гардијан” наводи да је могуће да је ријеч о сигналу локатора који је уграђен у летјелицу.

07.31 – Компанија наводи да је авион нестао 16 километара пошто је ушао у египатски простор рано јутрос у 2.45 часова рано по локалном времену, преноси АФП.

У авиону било је 56 путника и десет чланова посаде – 30 Египћана, 15 Француза, један Британац, као и држављани Белгије, Алжира, Судана, Чада и Португала. Међу њима је било троје дјеце.

“Ербас А320” летио је на висини од 11.300 метара када је нестао изнад источног дијела Средоземног мора.

Египатске и грчке снаге покренуле су потрагу за авионом.

Авион је највјероватније пао у море, рекао је портпарол египатског цивилног ваздухоплвства Ихаб Раслан за канал Скај њуз Арабија, преноси АП.

Француски премијер Мануел Валс саопштио је да се ниједан сценарио за сада не одбацује и да су цивилне и војне власти двије земље у блиском контакту.

Из Јелисејске палате саопштено је да је предсједник Франсоа Оланд разговарао телефоном са својим египатским колегом Абдулахом Фатахом ал Сисијем и да ће двије стране блиско сарађивати у вези са овим случајем.

Грчки контролори лета разговарали су са пилотом несталог авиона током лета изнад Грчке и он за то вријеме није пријавио никакве проблеме.

Посљедњи контакт са пилотом остварен је десетак минута прије нестанка летјелице са радара, а из авиона није послат позив у помоћ.

Неколико породица путника стигло је на аеродром у Каиру гдје се окупљају новинари, као и на париски аеродром Шарл де Гол одакле је авион полетио.

PODIJELI