Godišnji koncert SPKD “Prosvjeta”: Domaćine, vrata nam otvori, evo idu kićeni svatovi (FOTO)

0
310

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „ Prosvjeta“ iz Prnjavora održalo je sinoć godišnji koncert pod nazivom „Domaćine, vrata nam otvori, evo idu kićeni svatovi“.

Od običaja izvođenja djevojke iz kuće, emotivnog govora oca i brata, pa sve do svadbenih pjesama i igara Binačke Morave. Sve je to stalo u godišnji koncert SPKD „Prosvjeta“ iz Prnjavora. Koncert je, kao i ranijih godina tematski, a ove godine simbolično nosi naziv „Domaćine, vrata nam otvori, evo idu kićeni svatovi“.

“Svaka naša tema privlači pažnju publike, puna je zanimljive priče, pjesme, igre i nijedna se ne može posebno izdvojiti jer su sve pažljivo pripremane i predstavljaju naš rad tokom cijele godine”, kaže Nataša Vrhovac, član izvođačkog ansambla.

Godišnji koncert, kažu članovi, predstavlja krunu dosadašnjeg rada.

Iako je tek jednu godinu član „Prosvjete“ Anastasija Anakijevski dugo je imala želju da obuče nošnju i učestvuje na koncertima poput ovog.

Prošle godine, koncert je imao temu prošnja djevojke, pa je, kažu u prnjavorskoj „Prosvjeti“ logičan slijed bio da ove godine idu korak dalje, i to sa temom odvođenja djevojke iz kuće roditelja.

“Odlučili smo se da to bude lokalni običaj iz Štrbaca, cjelokupan nastup od koreografije, scene, pjesama, sve je bilo vezano za svadbu”, kaže predsjednik SPKD “Prosvjeta” Borka Pavlović.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ,,Prosvjeta” osnovano je davne 1902. godine. Imaju preko 500 članova, raspoređenih u nekoliko sekcija, od kojih je najbrojnija folklorna sekcija.

TV K3

PODIJELI