За самосталност гласало 90 одсто; Каталонија иде ка независности (ВИДЕО)

0
956

Каталонска влада саопштила је прелиминарне резултате референдума о независности те покрајине од Шпаније, према којима је око 2,26 милиона људи гласало на референдуму, а 90 одсто њих се изјаснило за отцјепљење.
Каталонска влада саопштила је прелиминарне резултате референдума о независности те покрајине од ШпанијеФото: REUTERS

Како се наводи, излазност у Каталонији била је око 42,3 одсто, а право гласа имало је 5,34 милиона људи.

Нешто раније је водећа сепаратистичка група у Каталонији позвала регионалну владу да објави независност од Шпаније, док више од 40 синдиката и удружења позива на генерални штрајк послије полицијске акције у спречавању одржавања референдума.

Жорди Санчес, лидер сецесионистичке Националне каталонске скупштине, обраћајући се већој групи људи окупљеној на главном тргу у Барселони, рекао је да се нада веома скором рађању нове каталонске државе.

Предсједник каталонске владе Карлес Пуџдемон је рекао да су становници Каталоније изборили право да живе у независној држави.

Он је прогласио побједу опције “за” независност Каталоније на референдуму који је одржан у недјељу, а који шпанске власти сматрају неуставним.

Како је рекао, резултати референдума биће познати за неколико дана.

 

Гласање у Каталонији одржано је уз бројне сукобе грађана са полицијом, а према посљедњим информацијама повријеђено је преко 840 особа.

Иако је предвиђено да људи гласају на укупно 2.300 биралишта, представници безбједносних органа Шпаније су поједина мјеста затворили.

Поред тога, Високи суд у Каталонији саопштио је да је судовима у тој шпанској покрајини поднесено више тужби против локалне полиције, јер није затворила гласачка мјеста за данашњи референдум о независности, упркос налозима шпанске централне власти да спроведе судску забрану референдума.

Тужбе су поднесене против каталонске полиције познате као Мосос, а због одсуства акције на гласачким мјестима која су незаконито отворена ради гласања, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Извор: Агенције

PODIJELI