Како би било сада узети кредит у швајцарцима?

0
2690

Стручњаци су раније упозоравали да се не треба задуживати у швајцарцима, јер су очекивало да ће његова вриједност расти. Када би то закон дозвољавао, да ли би сада био добар тренутак за задуживање у тој валути и да ли би банке у Србији данас понудиле такве кредите, ризичније по њих него по грађане?

Уредник портала Каматица Душан Узелац каже да би теоретски сада било право вријеме за узимање кредита или задужити се у швајцарцима јер је, како наводи, франак на историјском максимуму и сви параметри иду у том правцу да ће му вриједност опадати.

Пад је, каже, неминован јер јак франак слаби швајцарску привреду.

“Суштински то значи да чоколада коју они праве морају да продају по вишим цијенама и самим тим јак франак урушава све што Швајцарска производи”, објашњава Узелац.

Ни пад франка, ни корист од евентуалног задуживања други не могу да прогнозирају. Прије свега због најновијих мјера Европске централне банке, које се своде на штампање новца.

Економиста Горан Николић каже да зато не може да се очекује у неко скорије вријеме да евро јача према франку, што би заправо био рачун за оне које би узели кредите у швајцарцима.

О задуживању у швајцарцима, ипак, може да се говори само хипотетички, будући да по одлуци Народне банке Србије то није могуће од јула 2011. године. Давање, како се вјеровало, идеалног кредита већина банака је укинула и прије те одлуке. Многи вјерују да то није било случајно.

“Банке су далеко спремније, вичније да се заштите од било каквих турбуленција, па тако су сав трошак тог ризичног пословања пренијели на клијенте и везали њих за тај швајцарац”, истиче уредник портала Каматица.

Зато су, констатује Душан Узелац, данас једино клијенти они који плаћају цијену валутног ризика.

Према ријечима Горана Николића, једини добитници су банке, које су прије седам година задужиле у швајцарцима, потом претвориле тај дуг у евро, да би онда кредите грађанима давале у францима.

А грађани, показало се, ни у једном случају нису на добитку. Они који су се већ задужили у францима губе, а они који би можда могли да добију не могу да се задуже./rtrs/

PODIJELI