Која су била најпопуларнија имена у региону прошле године?

0
2773

Према подацима матичних канцеларија у Хрватској, Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори, најпопуларнија имена која су родитељи давали дјеци у протеклој години била су Лука за дјечаке и Ана за дјевојчице.

Лука је, на примјер, најчешће име новорођених дјечака у немуслиманским дијеловима Босне и Херцеговине, а слиједе га имена Стефан и Никола.

У Хрватској су поред Луке дјечацима највише давана имена Иван, Марко, Давид, Филип, Петар, Јосип и Јаков, а за дјевојчице су поред Ане омиљена имена била Марија, Миа, Луција и Сара, преноси “Вечерњи лист”.

У Федерацији БиХ у претходној години најчешћа мушка имена дјечака била су Амар, Тарик и Ведад док су дјевојчице добијале имена Амина, Ламија и Ајна.

У Србији је Никола већ 20 година најчешће име које добијају дјечаци, тако је било и у 2014, иза Николе слиједи Лука,Стефан, Марко и Лазар.

Родитељи дјевојчица најчешће су бирали имена Милица, Анђела, Јована и Ана.

За разлику од Србије у сусједној Црној Гори ситуација је мало другачија па према последњим подацима највише дјечака је понијело име Александар, а слиједе Зоран и Никола. Код дјевојчица најучесталија имена су била Марија, Биљана и Елена.

У Словенији су најпопуларнија мушка имена Франц, Јанез, Антон и Иван, а женска Марија, Ана, Маја и Ирена./RTRS/

PODIJELI