Кošarkaši Leburić Кomerca nastupaju na Evropskom prvenstvu srpske dijaspore u Italiji

0
1027

Dvadeset treće Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore (KEPSD) ove godine održaće se u Italiji od 31. maja do 1. juna 2019. u okviru velike sportske manifestacije “Đurđevdanski satanak” a u organizaciji srpske kulturno sportske organizacije “Kruna” iz Skia. Prvenstvo je organizovano pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Italiji, a u saradnji sa Generalnim Konzulatom Republike Srbije u Trstu i Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

KEPSD je godišnji košarkaški turnir u kome se takmiče srpski profesionalni i amaterski klubovi iz matice i dijaspore. Prvi turnir je održan 1997. godine u Bilefeldu, u Nemačkoj, i od tada srpski klubovi neguju ovu sportsku tradiciju. Prvenstvo se tokom godina odžavalo u Holandiji, Francuskoj, Švedskoj, Austriji, Engleskoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Ovo takmičenje je jedan od glavnih sportskih događaja srpske dijaspore u Evropi, a razlog osnivanja je promocija srpske košarke, negovanje, tradicija i međusobno druženje igrača.

Miodrag Pure Radovanović, osnivač KEPSD-a

Idejni tvorac ovog takmičenja je trener i sportista Miodrag Pure Radomirović koji će ovom prilikom odžati i seminar za sve učesnike.

Ekipe koje će učestvovati na prvenstvu su:

“Beograd”- Minhen, Nemačka; “Otpisani” – Begren, Norveška; “Leburić komerc” – Prnjavor, Republika Srpska; “Sloga” – Upsala, Švedska; “Herceg Novi” – Herceg Novi, Crna Gora; “Basket 2000” – Banja Luka, Republika Srpska; “Knin-Kosovo” – Beograd, Srbija; “Savez Srba” – Italija.

Utakmice se igraju 31. maja i 1. juna.

Drugog dana takmičenja, 1. juna: u 10 sati-odigraće se utakmice za 5. i 7. mesto a zatim i polufinalni mečevi, kao i predavanje Miodraga Radomirovića na temu Periodizacija i fizička priprema, i individualno na svim nivoima; u 14 sati takmičenje u šutiranju trojki i takmičenje u Koraćevim slobodnim bacanjima, a u 15 sati utakmica za 3. mesto.

U 17 sati igra se finale, a u 19.30 je dodela pehara, kada će biti podeljeni pehari i za turnir u odbojci i turnir veterana. U nastavku zajedničko druženje i proslava uz muziku.

Boban Petrović

Za sledeću godinu planirano je da se 24. KEPSD održi u Malmeu u Švedskoj, prenosi Boban Petrović referent za sport u Savezu Srba u Italiji i predsednik udruženja “Kruna”. Boban se već godinama aktivno bavi organizacijom važnih sportskih događaja na teritoriji Veneta a kao referent za sport u Savezu Srba značajno je doprineo osnivanju prve srpske lige u malom fudbalu u Italiji koja se održava već 4 godine.

RTS

PODIJELI