Лондон: Пожар “прогутао” зграду, има мртвих (УЖИВО/ВИДЕО)

0
1844

Неколико људи погинуло је у пожару који је избио у стамбеном блоку Гренфел у Лондону, изјавио је комесар лондонске ватрогасне јединице Дени Котон.

 

Он каже да још не може потврдити број жртава будући да је пожар букнуо у солитеру од 27 спратова.

Више од 200 ватрогасаца је у току ноћи покушавало да угаси ватру, која је захватила све спратове зграде.

Многи станари су и даље заробљени на вишим спратовима, због немогућности ватрогасаца да исконтролишу пожар на тим нивоима зграде.

Би-Би-Си наводи да је непозната судбина “значајног броја људи”.

“Ватра је захватила спратове од другог до 27.”, саопштила је Ватрогасна служба на Твитеру, док ватрогасци на лицу мјеста кажу да су успјели да евакуишу станаре до 11. спрата, истичући да су услови изузетно тешки и да је ријеч о озбиљном инциденту.

Како се наводи у саопштењу, пожар је пријављен у 1.16 сати по локалном времену.

У близини зграде у пламену распоређено је 45 ватрогасних возила и 20 амбулантних кола.

Полиција је саопштила да је “извјесном броју особа пружена помоћ због разних врста повреда”, међу којима су се барем двије особе нагутале дима, преноси АФП.

Очевици наводе да су чули вриску са горњих спратова док се пламен ширио, а један очајни станар је махао бијелом тканином са прозора на највишем спрату, док медији наводе да неки људи искачу кроз прозор.

Избезумљени чланови породица људи који се и даље налазе у згради покушавају да их дозову, а полиција их упуће у оближњи ресторан гдје се некима од повријеђених указује помоћ.

Евакуација и даље траје. Зграда има 120 станова, али се не зна се колико се људи налазило у њој у тренутку избијања ватре.

Четири сата након што је пријављен пожар, и даље се може видјети да је више спратова у пламену, а зграду окружују густ црни дим.

Страхује се да би цијела зграда, која је скоро у потпуности у пламену, могла да се обруши, јавља Би-Би-Си.

Може се видјети и како велики дијелови зграде падају са “Гренфел тауера”, стамбеног блока изграђеног 1974. у радничком насељу у сјеверном дијелу четврти Кенсингтон, недалеко од Нотинг хила.

Полиција евакуише и оближње зграде из страха да их не оштете дијелови који отпадају са облакодера у пламену, а затворила је и дио ауто-пута А40, прометне саобраћајнице која води ка центру Лонодна.

Такође је затворена линија метроа која пролази испод те четврти.

Градоначелник Лондона Садик Кан је изјавио да је ријеч о “озбиљном инциденту”.

Извор: РТС, СРНА

PODIJELI