Меркелова: Изаћи ћемо из политичког ћорсокака

0
757

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изразила је увјерење да постоје шансе за формирање владе у Њемачкој и излазак из политичког ћорсокака.

– Почињем разговоре с оптимизмом, али сам веома свејсна огрмоног посла који нас чека – рекла је канцеларка која је данас започела нову рунду преговора са социјалдемократама.

– Мислим да ћемо успјети – додала је Меркелова, инсистирајући да је Њемачкој потребна стабилна влада која ће моћи да се суоћи са свим, домаћим, европским и међународним изазовима.

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) Меркелове и Социјалдемократска партија (СПД) договориле су се 20. децембра да начелни договор о новој влади постигну до 12. јануара 2018. године.

Неуспјех преговора о формирању коалиционе владе у Њемачкој изазвала је забринутост у Европској унији, у којој се припремају реформе у зони евра и банкарству, областима у којима Њемачка има велику улогу.

Досадашњу Владу чиниле су СПД и ЦДУ и њена сестринска Хришћанско-социјална унија (ЦСУ). Социјалдемократе су послије лошег резултата на септембарским изборима одбацили могућност још једне “велике коалиције”, али су ту одлуку невољно промијениле послије неуспјелих преговора о коалицији ЦДУ, странке Зелени и либерала.

Извор: Агенције

PODIJELI