Милица навикла на медаље

0
2821

 

Кућа породице Ђукић у Бабановцима постала је незаобилазна станица за многе Прњаворчане који долазе да честитају деветнаестогодишњој Милици на медаљи освојеној на свјетској математичкој олимпијади у Тајланду.

Милица је као једини представник РС у шесточланој екипи БиХ још једном освјетлала образ Гимназији од које се ове године растала, Прњавору и РС.

Милица, скромна као и обично, каже да је бронзана медаља превазишла њена очекивања.

– Спремала сам се мјесецима, али сам, ипак, изненађена успјехом – казала је талентована Прњаворчанка која је у седмом разреду постала првак РС у математици.

Осим бронзе, из Тајланда је донијела и кофер најљепших успомена.

– Имала сам шта да видим и доживим, јер су Тајланђани специфични због културе и обичаја, а памтићу сталне и искрене осмијехе. Требало је то видјети – прича најстарија од троје дјеце Здравка и Бранкице Ђукић.

Међу првима који су дошли да честитају Милици били су њени бака и дјед Драган и Видосава Ковачевић.

– Нема веће среће него када су нам потомци тако успјешни, достигну свјетске висине и знањем се представе и на другим континентима. Она је наш понос – каже дјед.

На Милицу је поносна и њена мајка Бранкица, учитељица у Основној школи „Никола Тесла“.

– Медаље су већ постале њена навика. Постала је републички и државни првак, а освојила је и сребро на Балканској олимпијади у Грчкој – каже поносна мајка.

Милица ће школовање наставити на Математичком факултету у Београду. Још једном је апеловала да више пажње буде поклоњено талентима. На својој кожи је осјетила недостатак подршке, јер стипендија од 40 КМ једва да може покрити неколико часова инструкција неопходних за свако такмичење.

Миличиним стопама кренула је и њена сестра Невена којој је математика такође велика љубав. Десетогодишњи Драган у шали каже да ће живјети од славе сестара, али се брже-боље уозбиљио обећавши да ће се за Ђукиће још чути.

Дружење

Иако је у Тајланд путовала сама, јер је преостали дио тима БиХ отпутовао раније, Милица Ђукић каже да се са петоро гимназијалаца из Сарајева изванредно дружила и да је веома срећна што је бронзану медаљу освојио и Салко Златко Лагумџија. Глас српске

PODIJELI