БиХ највише пива увози из Србије

0
1976

Увоз пива у Босну и Херцеговину из године у годину расте и лани је износио 145,5 милиона конвертибилних марака , односно 74,4 милиона евра, а највеће количине увезене су из Србије, показује званична статистика.

Истовремено, извоз пива из БиХ се константно смањује, па је прошле године вредио 1,48 милиона КМ, а главне извозне дестинације су Израел, Хрватска, Србија, Шведска, Аустралија, Словенија, Холандија и Аустрија.
У 2013. години БиХ је највише пива извозила у Србију, Хрватску и Израел.
Према статистичким подацима, БиХ је у првом кварталу 2015. године извезла пива у вриједности од 554,4 хиљаде КМ, док је увоз износио 37,34 милиона  КМ.
У првом тромјесечју ове године, као и у току 2014, у БиХ је највише пивских производа стигло из Србије, а слиједе Хрватска, Словенија и Црна Гора.
Према информацијама Спољнотрговинске коморе БиХ, тренутно у тој земљи дјелује пет пиварских кућа, али је једна пред затварањем.
Та грана привреде у БиХ непосредно запошљава више хиљаду радника, али, како истичу у Комори, уколико се трендови и амбијент у којем послује наставе, наредне године или врло брзо може се очекивати гашење радних мјеста у том сектору. RTRS/

PODIJELI