Министарство здравља Српске – приједлог за употребу канабиса у медицинске сврхе

0
1054
Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упутило је Савјету министара БиХ, Министарству цивилних послова БиХ, Министарству безбједности БиХ, као и Комисији за сузбијање злоупотребе опојних дрога БиХ приједлог за стварање законске могућности да се синтетски канабиноиди у БиХ користе као лијек у хуманој медицини.

Из Министарства здравља саопштено је да је коначна одлука о увођењу фармацеутских препарата на бази конопље у терапијске сврхе у надлежности наведених институција и тијела на нивоу БиХ.

Иницијативе за овај приједлог дошле су од удружења грађана обољелих од мултипле склерозе.

Министарство је након тога затражило од Коморе и Друштва доктора медицине Републике Српске, као и Универзитетског клиничког центра, да обаве стручне консултације и размотре потребу увођења канабиса у терапију одређених обољења.

“Комисија коју је именовао Универзитетски клинички центар, закључила је да је оправдано размотрити увођење дозираних фармацеутских облика на бази синтетских канабиноида у терапијску примјену за строго дефинисане индикације”, наводе у Министарству здравља. /RTRS/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here