Нова испитивања: Пси су нам сличнији него што мислимо

0
1494

Иако је до сада много пута потврђена сличност у неким карактерним цртама између људи и паса, нове студије доказују да су ове сличности заправо много веће него што то мислимо.

Пси могу да “читају” са лица, да буду љубоморни, да осјећају емпатију, па чак и да гледају телевизију. Они су покупили ове људске карактеристике током ствоје еволуције од вукова до кућног љубимца, што се дешавало посљедњих 16.000 година.

Обраћајући пажњу на људске реакције и слагањем са људима, у смислу толерисања и разумијевања, довело је до тога да почну да опонашају наше карактерне црте.

ОСЛУШКИВАЊЕ

Посматрање људи и утврђивање ко је добар, а ко лош човјек је типично људска карактеристика. Међутим, по једно студији о понашању животиња утврђено је да и пси умију ово да раде.

Тестирано је 54 паса који су посматрали своје власнике како покушавају да одлијепе селотејп. Пси су били подијељени у три групе: помагачи, непомагачи и контролна група. У групи помагача, њихови власници су тражили помоћ од друге особе. У групи непомагача, власник би тражио помоћ, а друга особа би то одбила. А, у трећој групи, друга особа би само окренула леђа и прије него што је њихов власник пита за помоћ. Све вријеме, трећа, неутрална особа је била у соби. После експеримента, друга особа и неутрална особа би понудили псима кексић.

У групи непомагача, пси су радије узимали кексић од неутралне особе, него од друге особе која није хтјела да помогне њиховом газди. Ипак, у групи помагача, пси нису фаворизовали ничији кекс. Дакле, поставља се питање да ли пси игноришу људе које су видјели како су зли према њиховим власницима.

Пси прате погледе

Пси прате погледе

ПСИ ПРАТЕ НАШ ПОГЛЕД

Посматрање погледа је инстинктивно многим животињима, али и људима. За псе се мислило да прате поглед људи само када желе да знају гдје су храна и играчке. Ипак, једна студија тврди супротно. У истраживању је учествовало 145 бордер колија различитих узраста и истренираности. Испитивачи су желели да утврде шта највише утиче на тенденцију паса да прате поглед људи. Изненађујуће, само нетренирани пси су пратили поглед, док су ови други игнорисали, највјероватније јер су научени да се фокусирају само на лице људи, а не на то шта гледају.

Следећа фаза испитивање укључиваће краткотрајну меморију и логичко резоновање код паса, као и како старење утиче на псе да памте задатке. /RTRS/

PODIJELI