Оксфорд: Ријеч године уопште није ријеч

0
1027

Ријеч године чак није ни ријеч, што најбоље описује вријем у којем живимо.

Језик је дивна, жива звијер која непрестано расте и мијења се, док смо ми сви лутке које плешемо како нас он води. Тако ни рјечници нису безбједни од ћудљиве лингвистичке природе.

А управо то би могао бити разлог зашто су Оксфордски рјечници као ријеч 2015. године прогласили један емотикон. Тачније, смајлић који плаче од среће.

Оксфордски рјечници иначе већ годинама бирају ријеч године, али ове године се Универзитет у Оксфорду удружио са компанијом Свифт ки како би открили најпопуларније емотиконе из цијелог свијета. А онај који плаче од смијеха је побиједио.

Расплакани емотикон се брзо попео на власт. 2014. године је у Великој Британији чинио свега четири одсто свих емотикона, док се ове године попео на 20 одсто.

Додуше, неки сматрају да је овај избор ријечи године постао “смијурија” и да се на рачун ње веселе припадници Оксфорда, који су прошле године као ријеч године изабрали “vape”, за шта многи нису знали шта значи. Ако сте међу њима, ради се о глаголу који представља удисање и издисање паре коју производе електричне цигарете или слични производи. rtrs

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here