САД упозорава: Аустрији пријети опасност од тероризма?

0
1089

Амбасада САД у Бечу издала је упозорење због опасности од тероризма за Аустрију за предбожићни период.

“На основу постојеће пријетње од стране међународних терористичких организација и појединаца треба бити обазрив”, наводи америчка амбасада у упозорењу, додајући да су потенцијални терористи “инспирисани екстремистичким идеологијама”.

Упозорава се да су посебно угрожена мјеста на којима се окупљају туристи, тржни центри, аеродроми, клубови, ресторани, цркве, као и саобраћајна чворишта, које посјећују западни гости.

Амбасада је америчке грађане упозорила и на опасност од тероризма у Аустрији и преко твитера.

Наводи се да туристи треба да буду обазривији за вријеме празника, празничних манифестација, у црквама, као и у гужвама.

Савезна служба за борбу против тероризма, на другој страни, поручује да не постоји никаква конкретна пријетња од тероризма.

БВТ наводи да је у сталном контакту са страним службама, а и да је током предбожићног периода појачана пажња у цијелој Европи.

Аустрија је прије три године појачала безбједносне мјере у предбожићном периоду због опасности од тероризма, након терористичких напада у Европи.

Полиција је присутнија на улицама, посебно тамо гдје долази до окупљања људи, као што су божићне пијаце.

Такође, испред божићних пијаца успостављене су бетонске баријере, којима се спречава “улијетање” возилима у окупљене.

У Мариахилферштрасе, која је постала пјешачка зона, у циљу заштите од тероризма, на прилазима, постављен је “намјештај” од бетона, који је толико масиван да може одбранити сваки покушај улијетања возилима.

PODIJELI