Саопштење КП „Водовод“ а.д. Прњавор

0
2637

„У вези са изјавама и наводима који су се последњих дана појавили на сједнициСкупштине општине Прњавор и у средствима јавног информисања, а који се односе на квалитет сирове воде у језеру Дренова и воде из јавног бунара код Гимназије, КП „Водовод“ а.д. Прњавор, обавјештава кориснике и остале грађане о следећем:

Нису тачне тврдње и наводи одборника у Скупштини општине Прњавор и директора ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ Бања Лука, господина Миодрага Марјановића, да је, до момента његових изјава, ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ Бања Лука овом предузећу доставио Извјештај о испитивању узорка сирове воде са језера Дренова, па је беспредметно било у том тренутку говорити о било каквој одговорности и неажурности КП „Водовод“ а.д. Прњавор, а и општинских органа, у смислу реаговања на присутност пестицида у сировој води са језера Дренова.

Помињани Извјештај о испитивању узорка сирове воде са језера Дренова, достављен је директно на протокол КП „Водовод“ а.д. Прњавор, дана 21.10.2015. године, у 14.00 часова, дакле, пет (5) дана након тврдњи да је овај извјештај већ достављен.

Из овог извјештаја је видљиво да су у испитиваном узорку сирове воде са језера Дренова пронађене примјесе пестицида, али не у огромним количинама, како се наводи, него у нешто већим количинама од дозвољених.

Опште познато је да квалитет сирове воде на језеру Дренова никада не одговара квалитету воде за пиће, због чега и постоји прерада воде у фабрици воде, након које се као финални производ добија, у најгорем случају техничка, а у највећем броју случајева вода за пиће.

Чињеница да су анализирани узорци воде која је прошла третман прераде у фабрици воде исправни показује да није било разлога за било какво узмнемиравање корисника и шире јавности.

Недопустиво је да испитивање узорка сирове воде са језера Дренова буде завршено 23.09.2015. године, а да ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ Бања Лука, извјештај о испитавању истог узорка доставља готово мјесец дана касније, што није у складу са Уговором који смо закључили са овом установом.

Што се тиче јавног бунара код Гимназије и квалитета воде из истог, јавност обавјештавамо да КП „Водовод“ а.д. Прњавор није надлежан за управљање овим објектом и његово одржавање. Све радње и мјере које предузимамо у вези са овим објектом чине се према налогу надлежних органа Општине Прњавор.

Квалитет воде и снабдијевање истом корисника је једно од најважнијих питања од виталног значаја за живот грађана, па је врло опасно и неодговорно са било чије стране да даје било какве коментаре који нису утемељени на чињеницама и аргументима и на тај начин узнемирава кориснике и остале грађане.

Ово питање мора бити искључиво предмет бављења у надлежним институцијама и органима и никако не би смјело бити злоупотребљавано у било које сврхе“.

 

 

Руководилац сектора

 

Бранислав Ђурић

PODIJELI