Украјина пријети рушењем Кримског моста

0
985

Посланик Врховне раде Украјине Игор Мосијчук запријетио је уништавањем Кримског моста преко Керчког мореуза.
Украјина пријети рушењем Кримског моста (фото: Sputnik / Виталий Тимкив)

– Керчки мост је непријатељска инфраструктура. Зашто непријатељска? Јер повезује окупирану територију са копненим делом земље-агресора. Наравно, након ослобађања Крима, током даље деокупације, то је стратешки објекат. Свака нормална земља на свету која је у рату за своју територију, за своје људе, наравно да покушава да уништи непријатељску инфраструктуру – мост, железничку станицу, аеродром – објаснио је Мосијчук гостујући на телевизији “112 Украјина”.

Одговарајући на питање да ли ће он лично учествовати у рушењу моста, посланик је одговорио да би то свакако учинио да је министар одбране.

Раније је на сајту “Вашингтон егзаминера” објављен чланак новинара Тома Рогана, у којем је он написао да је Кримски мост сам по себи “нечувена увреда” за Украјину као нацију и предложио да се бомбардује упркос “могућим” реципрочним мјерама.

Мост преко Керчког мореуза је најдужи у Русији и његова дужина износи 19 километара. Друмски саобраћај преко моста кренуо је шест мјесеци пре првобитно постављеног рока.

Крим је постао саставни дио Русије у марту 2014. након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. Велика већина становника полуострва (96,77 одсто) гласала је за уједињење са Русијом.

PODIJELI