Феномен у Горњем Милановцу – крава отелила петоро телади!

0
1492

Сточар Милисав Нешковић из Бруснице код Горњег Милановца од једне краве добио је петоро телади, што ветеринари објашњавају као научни феномен. Крава расе сименталка по имену Дунавка, стара три године, синоћ се отелила месец дана пре рока, уз помоћ ветеринара.

Нешковић је за агенцију Бета данас изјавио да је видео да крава има нагон за тељење и одмах је позвао ветеринара и за петнаестак минута на свет је стигло петоро телади, двоје мушког и троје женског пола.

„Имам укупно три краве и од Ђурђевдана (6. маја) до данас добио сам деветоро телади, јер су се претходно две облизниле. Читав живот се бавим сточарством и посебно гајим високомлечне краве“, рекао је Нешковић.

Пошто је реч превременом тељењу, предузете су посебне мере неге и исхране на четири сата, а двоје телади је већ данас устало и тражило да сиса, док њихова мајка још не може да устане.

Најстарији ветеринар у Горњем Милановцу, Раде Јевремовић, који тај посао ради 47 година, рекао је да се у својој пракси и на студијама ветерине није срео са таквим случајем.

„Најважније је да се телад сада правилно негују и да им у стаји буде одговарајућа темпаретура, а за ово ће се заинтересовати и наука“, рекао је Јевремовић.

Нешковић, који живи са супругом која има 76 година и кћерком, истиче да ће се преселити у стају, док телад не ојачају.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here