Јedna od najvećih pobjeda srpske vojske: 105 godina od Cerske bitke

0
503

 

Danas se navršava 105 godina od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i prve pobjede savezničke vojske.

Iz Vlade Srbije je najavljeno da će ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas u 10.00 časova predvoditi državnu ceremoniju povodom obilježavanja 105 godina od Cerske bitke u okviru spomen-kompleksa “Cerska bitka”, u mjestu Tekeriš kod Loznice.

Ceremonijom je predviđeno polaganje vijenaca i odavanje počasti, prigodan umjetnički program i protokolarna obraćanja.

Srpska vojska je preko Drine odbacila nadmoćniju austrougarsku vojsku, koja je u avgustu 1914. godine doživjela prvi veliki poraz u Prvom svjetskom ratu.

Cerska bitka se odigrala sredinom avgusta 1914. godine, a za uspješno komandovanje i pobjedu nad austrougarskom vojskom general Stepa Stepanović unaprijeđen je u vojvodu.

Cerska bitka je prva u srpskoj istoriji u kojoj je prekršen lanac komandovanja, pošto je vojvoda Radomir Putnik čekao ishod austrougarskih operacija, a general Stepa Stepanović je shvatio značaj planine Cer i obrazovao Cersku udarnu grupu sa kojom je samoinicijativno zauzeo kote Trojan i Kosanin grad.

Tih dana se borilo 180.000 srpskih vojnika, a poginulo je između 3.000 i 5.000. Austrougarska vojska je pretrpjela duplo veće gubitke.

Novinari su izvještavali o tome diveći se srpskim vojnicima, za koje su pisali kako dobro znaju da brane svoju zemlju.

Austrijski novinar tada je napisao da je austrougarska armija “potučena i da se nalazi u bezobzirnom, divljem i paničnom bjekstvu”.

“Jedna potučena vojska… ne, jedna razbijena rulja jurila je u bezumnom strahu prema granici. Sjajni su momci ovi Srbi. Oni znaju da brane zemlju”, pisao je tada austrijski novinar.

Na mjestu gdje su se između 15. i 19. avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke podignut je spomenik, koji je otkriven na Vidovdan 1928. godine.

PODIJELI