Јedna od najvećih pobjeda srpske vojske: 105 godina od Cerske bitke

0
217

 

Danas se navršava 105 godina od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i prve pobjede savezničke vojske.

Iz Vlade Srbije je najavljeno da će ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas u 10.00 časova predvoditi državnu ceremoniju povodom obilježavanja 105 godina od Cerske bitke u okviru spomen-kompleksa “Cerska bitka”, u mjestu Tekeriš kod Loznice.

Ceremonijom je predviđeno polaganje vijenaca i odavanje počasti, prigodan umjetnički program i protokolarna obraćanja.

Srpska vojska je preko Drine odbacila nadmoćniju austrougarsku vojsku, koja je u avgustu 1914. godine doživjela prvi veliki poraz u Prvom svjetskom ratu.

Cerska bitka se odigrala sredinom avgusta 1914. godine, a za uspješno komandovanje i pobjedu nad austrougarskom vojskom general Stepa Stepanović unaprijeđen je u vojvodu.

Cerska bitka je prva u srpskoj istoriji u kojoj je prekršen lanac komandovanja, pošto je vojvoda Radomir Putnik čekao ishod austrougarskih operacija, a general Stepa Stepanović je shvatio značaj planine Cer i obrazovao Cersku udarnu grupu sa kojom je samoinicijativno zauzeo kote Trojan i Kosanin grad.

Tih dana se borilo 180.000 srpskih vojnika, a poginulo je između 3.000 i 5.000. Austrougarska vojska je pretrpjela duplo veće gubitke.

Novinari su izvještavali o tome diveći se srpskim vojnicima, za koje su pisali kako dobro znaju da brane svoju zemlju.

Austrijski novinar tada je napisao da je austrougarska armija “potučena i da se nalazi u bezobzirnom, divljem i paničnom bjekstvu”.

“Jedna potučena vojska… ne, jedna razbijena rulja jurila je u bezumnom strahu prema granici. Sjajni su momci ovi Srbi. Oni znaju da brane zemlju”, pisao je tada austrijski novinar.

Na mjestu gdje su se između 15. i 19. avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke podignut je spomenik, koji je otkriven na Vidovdan 1928. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here