Гледање телевизије вас убија на 8 различитих начина

0
2159

Да ли су вам потребни разлози да мање гледате телевизију? Уколико јесу ми вам наводимо осам: рак, болести срца, хронична опструктивна болест плућа, дијабетес, грип/упала плућа, Паркинсонова болест, болест јетре и самоубиство.

Научници су почели да савjетују људе да мање гледају телевизију након што су открили везу између гледања телевизије и водећих узрока смрти.
Истраживачи Националног института за рак проучавали су више од 221,000 људи старости од 50 до 70 година који на почетку 1995. године нису боловали од хроничних болести.

Током 16 година посматрања, открили су да су људи који су гледали седам или више сати дневно телевизију имали 47 одсто веће шансе да умру од неког од наведених узрока за разлику од оних људи који су телевизију гледали сат времена мање.

Они који су, попут 80 одсто Американаца, гледали дневно телевизију три до четири сата, имали су 15 одсто веће шансе да умру.

Ауторка ове студије наводи да је гледање телевизије најчешћа “активност” слободног времена, а Американци проводе више од половине свог слободног времена гледајући ТВ и то је главни показатељ физичке неактивности.

Она је додала и то да штету не узрокује само гледање телевизије већ и предуго сеjдење нарочито када се укомбинује са конзумацијом брзе хране.

Уколико желите да живите дуже, смањите број сати које проводите сjедећи и гледајући телевизију и физички се активирајте. /Glas srpske/.

PODIJELI