Додик: Срби су имали тешку историју, не треба да имају неизвјесну будућност

0
378

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су Срби имали тешку историју и да не треба да имају неизвјесну будућност.

– Будућност српског народа у БиХ је неизвјесна због неријешених односа који могу бити ријешени само уколико сваки народ има право и могућност да испуни своје жеље и своје тежње не вријеђајући друге – истакао је Додик у Рибнику.

Он је указао да Бошњаци неоправдано својатају БиХ, констатујући да овај простор није само њихов.

– Они су умислили да је БиХ њихова и да само они полажу право на њу. Они су то умислили, то је њихова фикс идеја, али мораће једног дана да се окану своје накарадне идеје да су они господари БиХ. БиХ је састављена од два ентитета и три народа, а то значи да смо ми унијели Републику Српску у ту састављену БиХ. Како смо је унијели, можемо је и изнијети – нагласио је Додик.

Он је рекао да му је драго да је Србија схватила да је Република Српска оно што треба да се подржава и гради, јер је ово интегрални простор са Србијом у погледу националних, вјерских, историјских и свих других вриједности.

– Ми Србију доживљавамо као матичну државу. Били смо спутани да о томе говоримо, а ако проговоримо добијали смо казне за то од међународног фактора. Међутим, народ не можете ућуткати јер народ једноставно неће БиХ, српски народ хоће да буду своји на своме – поручио је Додик.

Говорећи о помоћи Србије Републици Српској, Додик је рекао да новац јесте битан, али је битнија пажња Србије која до доласка предсједника Александра Вучића није било значајнија.

– Више смо имали братску подршку на којој смо свакако захвални, али Србија и Република Српска данас рјешавају многа питања, реализују значајне пројекте као што су Бук Бијела, Аеродром у Требињу, изградња ауто-пута од Раче па до Бијељине, моста на Рачи… Србија је изградила и мост између Братунца и Љубовије и треба бити захвалан на томе и предсједнику Вучићу и Влади Србије – истакао је Додик.

PODIJELI