Др Дражан Ерић, добитник Вечерњаковог печата за Глас Српске: Млади кадрови будућност здравства РС

0
2294

Фоча – Ако сте вриједни и талентовани и радите свој посао на најбољи начин, нема тог човјека нити средине који би ваш таленат и рад могли угушити. Увијек ће се наћи неко ко ће то препознати и наградити.

То је порука, али и животни мото шефа Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије Универзитетске болнице Фоча Дражана Ерића, који је недавно проглашен за личност године у БиХ у области науке на манифестацији “Вечерњаков печат” одржаној у Мостару.

Ерић је, заједно са колегама из Универзитетске болнице у Фочи, прошле године извео реплантацију шаке, што је први такав захват у РС. Тиме је младом Александру Радовићу из Рогатице, којем је циркулар одсјекао пола шаке, помогао да не остане инвалид. Управо је тај љекарски подвиг пресудио да се окити престижним признањем “Вечерњег листа”.

– Том операцијом направили смо искорак у микрохирургији и показали да имамо знање, а то је велики успјех за нашу установу, за цијелу Српску, да имамо довољно искуство помоћу којег превазилазимо и материјалне недостатке, а да постижемо резултат. Тиме смо цијелој БиХ, али и Европи, послали поруку да ми можемо и у тешким условима у којем се наше здравство налази биљежити успјехе. За то само морате имати људе, а срећа, ми их имамо. Драго ми је да су то препознали други и да сам баш ја лауреат такве једне награде која припада болници, Фочи и цијелој РС – истакао је Ерић. Додаје да је у сталном контакту са Александром којем је спасио живот и уљепшао младост.

– Често смо у контакту и он већ сада има врло добре покрете шаке, доста већ ради руком, презадовољан је и пресрећан што није инвалид. Очекује га још један корективни захват како би се добили што бољи покрети шаке – казао је Ерић. Он сматра да је будућност здравства РС управо у младим кадровима.

– Ако пустите младе људе који знају и имају енергију и који хоће да раде, сви проблеми се могу ријешити. Новац јесте и увијек ће бити проблем, али ако доведемо праве људе на право мјесто, онда ће стање у здравству сигурно бити боље.

Ако се политика према младима и квалитету у наредном периоду не промијени, Ерић тешка срца истиче да се у таквој ситуацији не види на овим просторима.

– То није мој пораз, то је пораз здравственог система и политике уопште. Не размишљам само ја тако, него много младих. Ако се не промијени систем и не пружи шанса онима који знају да раде свој посао, сигурно ћемо изгубити много квалитетних људи. Европа једва чека да добије људе у које није улагала, а који знају – истиче Ерић.

Наглашава да однос са пацијентом почиње разговором и улијевањем повјерења, из чега произлази да свака операција буде успјешна. Због таквог односа, али и бројних успјешно изведених оперативних захвата, Дражан Ерић је данас један од најмлађих и најперспективнијих младих хирурга у свијету.

Развој каријере

Академску каријеру др Дражан Ерић почео је на Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Бриљантност знања и вјештине препознао је тадашњи декан Медицинског факултета и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Бориша Старовић. Нимало случајно, изабрао је Ерића да присуствује једном оперативном захвату, што је било пресудно да пластична хирургија постане дио његове уже специјализације. Дипломирао је 2003, а његове квалитете препознао је и професор Миломир Нинковић, свјетски познати пластични и реконструктивни хирург са којим Ерић оперише и константно се усавршава.

– Професору је драго због награде. Већ у мају долази у нашу болницу да заједно оперишемо и то пацијенте из БиХ и Србије, и ја мислим да такав један човјек заслужује да буде личност године у БиХ – прича Ерић.

PODIJELI