April ruši temperaturne rekorde, očekuju nas novi vremenski ekstremi

0
735

 

Klimatološki gledano ovogodišnji april mogao bi biti jedan od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja. Proljetne brze promjene vremena kao što je današnja jedva uspiju nakratko sniziti temperature zraka na prosječne vrijednosti, što je ekstrem sam po sebi.

Juče je temperatura samo nakratko pala na prosječne vrijednosti jer uskoro stiže novo izraženije povećanje temperatura.

Prema aktualnom prognostičkom materijalu, u idućih 10-ak dana Sredozemlju prijeti vrlo vruć zrak iz Afrike. Toplije vrijeme će biti najizraženije na Siciliji i u južnoj Italiji gdje će temperature drastično porasti iznad prosječnih vrijednosti, ponegdje i za više od 15°C!

Osjetno će zatopliti na našem području, a više temperature će najizraženije biti u sjeveroistočnoj BiH, te u istočnim dijelovima Hrvatske i zapadnim dijelovima Srbije

U Bosni i Hercegovini sutra će prijepodne biti sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Poslijepodne bit će umjereno povećanje oblačnosti sa zapada.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura vazduha između 5 i 10, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura vazduha između 20 i 26 stepeni.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here