Kreću radovi na OŠ “Nikola Tesla” u Prnjavoru

0
904

Ministarstvo za urbanizam građevinarstvo i ekologiju RS potpisalo je memorandum koji, među ostalima, podrazumeva obnovu OŠ „Nikola Tesla“.

Reč je o projektu „Energetske efikasnost“, kojim je obuhvaćeno 35 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja, što će značajno doprineti uštedi. Sredstva su obezbeđena kreditom Svetske banke od 32 miliona dolara. Od čega 12,8 namenjeno je RS,a ostatak Federaciji BiH.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kaže da je cilj poboljšanje energatske efikasnosti u zgradama javnog sektora.

Nakon realizacije projekta, uštede u energetskom sektoru saniranih objekata biće i do 50 odsto, što će znatno doprineti smanjenju troškova – rekla je ministarka. U prvom krugu, odabrano je 11 objekata za sanaciju mađu kojima je i prnjavorska OŠ „Nikola Tesla“, koji pohađa 940 učenika. Vojin Gluvić, direktor koji je sa načelnikom Prnjavora Sinišom Gatarićem potpisnik protokola, naglašava da je to za njih od velike važnosti.

Školska zgrada je dotrajala, prozori su truli a veći deo zakovan. Bez obzira na to što na grejanje godišnje trošimo 55.000 KM u učionicama je zimi hladno a leti vrelo – požalio se Gluvić. On je ohrabren što je ministarstvo za urbanizam u saradnji sa ministarstvima prosvete, te ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS  prepoznalo njihov problem,

Projektom „Energetska efikasnost“ predviđena je zamena krova, stolarije, postavljanje demit fasade, zamena sistema grejanja te drugi poslovi koji će obezbediti bolje uslove rada za 108 naših radnika i učenika – smatra Gluvić , direktor najveće prnjavorske škole. On naglašava i važnost donacije od 30.000 KM Vlade RS za obnovu dotrajale fiskulturne dvorane koja će biti uređena do naredne školske godine.

Dane Malešević, ministar prosvete najavio je da će kroz još dve faze ovim projektom biti obuhvaćena 21 škola u RS.

JOŠ ULAGANJA U ŠKOLSTVO

Siniša Gatarić, načelnik Prnjavora, rekao je da će nakon završetka projekta uslovi rada u OŠ „Nikola Tesla“ biti neuoporedivo bolji. Najavio je i druge poslove iz oblasti školstva. To su proširenje vrtića, izgradnja muzičke škole, uređenje takozvanog Doktorskog doma za decu sa posebnim potrebama.

Milan Pilipović-Blic

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here