Европа ће оштро одговорити на мјере америчког предсједника

0
732

Европа ће узвратити чврстом заједничком реакцијом уколико администрација америчког предсједника САД Доналда Трампа настави са спровођењем плана о увођењу тарифа на увозни челик и алуминијум, изјавио је француски министар финансија Бруно Лемер.

Он је новинарима у Паризу рекао да су “све опције на столу” и да Вашингтон може да очекује “јак, једностран и координисан” одговор ЕУ.

“Овакве једностране мјере нису прихватљиве. Оне би имале велики утицај на европску привреду и на француске фирме као што су ‘Валурек’ и ‘Арселор-Митал'”, изјавио је Лемер.

Трамп је јуче изјавио да ће САД сљедеће седмице увести тарифе на увозни челик и алуминијум и да ће дажбине на увозни челик бити 25 одсто, док ће на алумијијум бити 10 одсто за све земље које извозе ова два производа у Америку.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је раније изјавио да Русија детаљно анализира ситуацију након што је Трамп најавио план о увођењу тарифа на увозни челик и алуминијум, док је њемачки министар спољних послова Зигмар Габријел упозорио да амерички предсједник може да изазове трговински рат са Европом.

Извор: СРНА

PODIJELI