Зашто је билијарски сто зелене боје?

0
853

Постоје и столови за билијар који имају подлогу другачије боје, али се најчешће виђају они са зеленом подлогом. Ова чињеница има историјски узрок.

Наиме, игра која је била веома слична данашњем билијару, односно данашњем крикету, играла се на трави. Играла се неком врстом штапа, али је имала неколико варијација. У сваком случају, циљ игре био је да се лопта води штапом и да се испоштују сва правила.

У неким варијацијама ове игре циљ је био да се оборе мете у облику купе или да се лопта провуче кроз низ лукова и клинова.

Ова игра се играла током 14. вијека, а најчешће су је играли племићи и краљевске породице. Управо је због њих ова игра премјештена у затворен простор, како би се играчи заштитили од различитих временских непогода, али и радозналих погледа мјештана.

Према првим историјским чињеницама и подацима, који нису најјаснији и најпоузданији, али не постоји начин да се утврди тачност, Французи су први ову игру премјестили са траве – на сто.

Историјски списи показују да је први билијарски сто направљен 1470. године и то за краља Луја XI. Оно што се временом мијењало у односу на првобитни изглед стола јесу гумени браници и рупе, које су накнадно додаване.

А зелена подлога по којој се игра билијар представља сјећање на изворну игру, која је претеча билијара.

Извор: Независне новине

PODIJELI