Кашњење у Швајцарској је једна од највећих увреда

0
2319

Долазак на вријеме за Швајцарце није само ствар бонтона, већ је и начин живота.

Припадници ове алпске нације тачношћу исказују поштовање према својим пријатељима, познаницима и колегама и показују да им је стало до њиховог времена.

Ако се с неким договорите за састанак у 14 часова, Швајцарац ће се појавити на договореном мјесту у 14 часова, а не пет минута прије или касније.

Многи странци нису упознати са овим, због чега се неријетко деси да увриједе своје домаћине непоштовањем тим кодом понашања.

Шта је узрок оваквог понашања – нико тачно не зна. Према појединим наводима, на тачност нације је утицао географски положај. Ријеч је о алпској земљи чија просјечна надморска висина износи од 500 до 800 метара, а највећи врхови прелазе 4000 метара.

Да би себи обезбиједили храну, Швајцарци су некада морали да буду врло прецизни у погледу тренутка обављања пољопривредних радова како би уживали у плодовима бујне жетве.

Тачност има бројне предности, али и понеку ману. На примјер, такси скоро увијек долазе у договорено вријеме, а сви радници одлазе на поподневну паузу у 16 часова, па је у то доба скоро немогуће наћи слободно мјесто у кафићу.

Али у Швајцарској нису баш сви савршено тачни. Недавне студије показале су да возови државне швајцарске жељезнице у просјеку касне по три минута, што већина сматра неприхватљивим понашањем. Нарочито кад се узме у обзир да јапански возови просјечно касне само 36 секунди.

Извор: Агенције

PODIJELI