Кошарац: У изјавама опозиције елементи напада на уставни поредак Српске

0
531

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да су Бранислав Бореновић и остатак разбијене и побијеђене опозиције јучерашњим неистинама и обманама поново покушали да извријеђају здраву памет и већинску изборну вољу грађана Републике Српске, као и да изврше притисак на Апелационо вијеће Суда БиХ, које треба да одлучи о жалби ПДП-а и СДС-а на одлуку ЦИК-а БиХ о проглашењу Милорада Додика за побједника избора за предсједника Републике Српске.

– Од изборне ноћи када су, проглашавањем непостојеће побједе на опасан начин покушали да преваре јавност и народ у Републици Српској и изазову инциденте и сукобе на улицама Бањалуке, до данас, када организују нове протесте с истим циљевима, Бореновић и остали извршиоци налога обавјештајних служби појединих страних држава имају погрешну и нетачну математику. Ако рачунају да ће обманама, преварама и улицом доћи на власт, грдно су се преварили. Једино на шта сигурно могу да рачунају јесте да ће и наредне четири године провести у опозицији јер је то воља народа Републике Српске – поручио је Кошарац.

Он је додао да је Бореновић, изношењем неистините и потпуно произвољне рачунице о наводно недостајућим гласовима, очигледно имао намјеру да изврши притисак на судије Апелационог вијећа Суда БиХ да промијене или пониште одлуке ЦИК-а БиХ.

– Убијеђен сам да се то неће десити јер да је постојао и промил шансе да се незаконитим и преурањеним контролним бројањем гласова за предсједника Републике Српске угрози побједа Милорада Додика, овај ЦИК би то сам урадио – нагласио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је упозорио да се у изјавама Бореновића и неких других опозиционих политичара, осим језика мржње, неистина и клеветничких оптужби, могу пронаћи и елементи кривичног дјела напада на уставни поредак Републике Српске.

– Бореновић и неки други из опозиције својим изјавама покушавају да пониште демократски изражену вољу народа, као и да омаловаже и ослабе функцију предсједника Републике Српске, коју ће у наредне четири године вољом народа обављати Милорад Додик. С обзиром на чињеницу да испуњавају налоге оних страних служби које раде на рушењу институција Републике Српске, а јачању институција БиХ, Бореновић и његови сљедбеници могли би се сматрати саучесницима у том прљавом послу – поручио је Кошарац.

Он је оцијенио да најављени протест пред зградом РТРС-а представља један од посљедњих покушаја опозиционих странака да се у садашњем саставу окупе око идеје слабљења и рушења институција Републике Српске.

– У свим опозиционим странкама има много честитих и поштених људи који се не слажу са покушајем Бореновића, Мирка Шаровића и осталих да уличним протестима подривају стабилност Републике Српске и њених институција. Много њих у опозицији знају да лидери ПДП-а и СДС-а оваквим протестима покушавају да сакрију нови катастрофални изборни пораз, да избјегну одговорност и да опстану на челу тих партија – закључио је Кошарац.

PODIJELI