Непушачи, ове навике вам штете као да пушите

0
2489

Сви имамо лоше навике на које нисмо поносни. Иако смо свјесни колико је пушење штетно за здравље, често имамо и друге навике које су једнако погубне за наше здравље.

Свакодневне навике су лоше за нас колико и само пушење.

Сједите по цео дан

Многи од нас сједе цијели дан због посла, а има и оних који већину времена проводе испред телевозора и компјутера. Сједећи стил  живота повећава ризик од срчаних обољења, дијабетеса, рака или чак и депресије. Истраживања су показала да дуготрајно сједење повећава ризик од пријевремене смрти чак и за оне који вјежбају.

Пијете газиране сокове

Редовно конзумирање зашећерених напитака повећава ризик од кардиоваскуларних обољења, чак и ако нисте гојазни. Уколико волите укус неког сока замијените га свјеже цијеђеним соком и вјештачким заслађивачима.

Не спавате довољно

Мањак сна води гојазности и повећава крвни притисак. Због хроничне неиспаваности појачано лучимо хормон кортизол, а висока доза тог хормона се доводи у везу са ризиком од срчаног и можданог удара.

Сунчате се у соларијуму

Соларијум повећава ризик од рака коже. Они који користе соларијум пре 30. године излажу себе ризику од појаве меланома за 75 одсто, а више од 400.000 случајева рака коже су у директној вези са употребом соларијума.

Једете превише меса

Нутриционисти су дошли до заклучка да људи чија је исхрана богата протеинима животињског поријекла, четири пута чешће умиру од рака него они који дневно уносе намирнице животињског поријекла.rtrs

 

PODIJELI