Пет занимљивих чињеница о времену

0
2790

Желите да се вријеме коначно успори, па да боље користите своје дане? Жеља вам се можда управо остварује. Наиме, научници су доказали да се вријеме на Земљи успорава и да ће за 200 милиона година дан овде трајати око 25 сати.
А ево још неких занимљивости о времену:
Најтачнији сат на свијету
Научници мјере вријеме атомским часовницима. Најтачнији сат тренутно се налази у Националном институту за стандарде и технологију у Колораду (САД) и на основу вибрација атома цезијума мјери вријеме. Чак и за 300 милиона година, он неће губити ни један секунд.
Гравитациона дилатација времена
Гравитација утиче на ток времена. Тестови Ајнштајнове теорије релативитета показују да то је посматрач ближе извору гравитације, као што је Земља, вријеме спорије протиче. Синхронизовање атомских часовника на различитим надморским висинама показује, заправо, различито вријеме.
Земља прије времена
Вријеме, онакво како га данас доживљавамо, није увијек постојало. Према Ајнштајновој теорији релативитета, између осталог, вријеме почиње Великим праском прије око 13,7 милијарди година. Пошто су вријеме и простор повезани, није могуће имати вријеме без кретања. Велики прасак тако је покренуо материју из једне сићушне тачке.
Замислите то овако: баш као што не можете отићи сјеверније од Сјеверног пола, не можете мјерити вријеме прије Великог праска.
Живот у прошлости
Према неурологу Дејвиду Иглману, свако од нас живи око 80 милисекунди у прошлости. Наиме, људски мозак не доживљава тренутне догађаје до дјелића секунде након што се десе. Тако се наш ум синхронизује са свијетом.
Велико успоравање
Вријеме на Земљи се успорава. Због гравитационог дјеловања Мјесеца, сунчев дан се продужава за око двије милисекунде сваког вијека, пошто се Земљина ротација успорава. За око 200 милиона година, дан ће трајати 25 сати./RTRS/

PODIJELI