Романи који су обиљежили овај вијек

0
2703

ББЦ је позвао критичаре најугледнијих свјетских новина које редовно објављују књижевне критике престижних дјела да саставе листу 12 за сада највећих романа 21. вијека.
На овој листи нашла су се дјела Зејди Смит, Чимаманде Нгози Адичи, Ијана Мејкуана и других.

На 12. мјесту листе је “Мидлсекс” Џефрија Еугенидеса. Роман из 2002. премостио је јаз између признања критике и публике, а продан је у милионима примјерака и освојио Пулицера.

Слиједе “Бијели зуби” Зејди Смит, први роман ове књижевнице који је освојио више престижних књижевних награда, а затим “Пола жутог сунца” Чимаманде Нгози Адичи.

На 9. мјесту листе нашло се “Искупљење” Ијана Макјуана, према коме је снимљен и филм, у Србији преведен као “Покајање”.

На листи 12 романа за 21. вијек је и “Billy Lynn's Long Halftime Walk” Билија Фонтејна, добитника награде Националног удружења критичара. Роман је прича о осморици новајлија у америчкој војсци који су послати у Ирак.

Ту је и добитница Пулицерове награде Џенифер Иган са романом о одрастању у овом вијеку “A Visit from the Goon Squad”.

Прича о славним годинама америчког стрипа “Невјероватне авантуре Кавалијера и Клеја” Мајкла Чабона нашла је своје мјесто на овој листи, као и “Корекције” Џонатана Френзена, добитника награде жирија књижевних критичара.

На 4. мјесту листе је “Галад” Мерилин Робинсон, потом слиједе “Вучје легло” добитнице Ман Букер награде и награде Националног удружења књижевних критичара Хилари Мантел и “The Known World” Едварда Пи Џонса.

Листу заокружује Џуно Дијас, добитник Пулицерове награде, са својим првим романом “Кратки и чудесни живот Оскара Ваа”, необичном мјешавином Марија Варгаса Љосе, Звјезданих стаза, Дејвида Фостера Валаса и Кањеа Веста./rtrs/

PODIJELI