Сексуалне афере тресу САД: Стварност или политичке намјештаљке?

0
1040

Баук оптужби “сексуалног злостављања” кружи САД, уништавајући каријере познатих личности од Холивуда до политике, али многи тврде да тај покрет користе политичари, разни лобији и поједници за личну корист и елиминацију супарника.

Случај који жестоко тресе САД представљају оптужбе професора Кристине Бласи Форд, која је пред Сенатом свједочила да ју је у раној младости, прије 36 година, наводно, сексуално напао кандидат за судију Врховног суда САД Брет Кавано.

Борећи се да спаси своју кандидатуру, Кавано је, готово плачући, негирао оптужбу и рекао да је ријеч о покушају демократа да га дискредитују као републиканског кандидата, те да се неће повући.

“Заклињем се данас пред Сенатом и овом земљом, пред мојом породицом и Богом да сам недужан по овој оптужби”, рекао је он Правосудном одбору Сената.

Кавано, који има 53 године, оптужен је да је својевремено након неке забаве, када је имао 17 година, а Кристина Форд 15, са још једним колегом покушао да је обљуби.

Он је све то негирао и поручио да су му углед и породични односи заувијек уништени, те да му је и кћерка рекла да се моле за наводну жртву напада Кристину Форд.

Да ствар буде необичнија, све пријатељице Фордове тврде да она не говори истину и подржавају оптуженог, који наводи да је ријеч о политичкој намјештаљки.

Фордова тако нема ниједан опипљив доказ за своје тврдње, али је јавност, као и случају многих других личности, увијек на страни жртава, било да су оне стварне или лажне.

Све њене пријатељице, које су свједочиле пред Сенатом, не сјећају се уопште ни да је било забаве ни да су те ноћи видјеле оптуженог.

Кавано тврди да је желио да свједочи одмах након што су се појавили наводи Фордове и да није изненађен да је дошло и до других оптужби. Такве ствари се редовно дешавају у сличним случајевима.

“Нећу дозволити да ме застраше и да повучем кандидатуру”, поручује Трампов кандидат за Врховни суд САД.

Политички аналитичари скрећу пажњу да републиканци у Сенату имају већину и да би Кавано сигурно прошао у Врховни суд да није било ових оптужби.

Његово именовање у то тијело, у којем сједи девет судија, веома је важно за САД. Наиме, Врховни суд, чији чланови имају доживотни мандат, доноси одлуке о спорним питањима попут абортуса, контроле наоружања, смртне казне и вјерских права.

Кавано оптужује директно сенаторе из Демократске странке и тврди да је жртва “прорачунатог и организованог политичког убиства”.

Овај случај појавио се само неколико седмица уочи парламентарних избора у САД, који се одржавају 6. новембра, а на којима ће демократе покушати да преузму Конгрес од републиканаца, подсјећају портали за политичку аналитику.

Многи медији тврде да је у САД постала мода да разни покрети, међу којима је најпознатији “Ја, такође…” оптужују јавне личности за сексуално искориштавање. Листа глумаца, режисера, продуцента и политичара којима је уништена каријера је све дужа.

PODIJELI