Naslovna RS/BiH RS U Fondu PIO tvrde: Penzioneri ostali bez 20 KM pomoći zbog papirologije

U Fondu PIO tvrde: Penzioneri ostali bez 20 KM pomoći zbog papirologije

0
473
U Fondu penzijsko invalidskog osiguranja tvrde da su bez 20 maraka obećane pomoći od Vlade RS, čija podjela je počela u ponedjeljak, ostali samo oni penzioneri koji ne ispunjavaju određene uslove i nisu dostavili potrebnu dokumentaciju.

Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, istakao je da su pravo na kompletan iznos pomoći imali ljudi koji u cijelosti primaju penziju iz RS ili BiH i označena je kao samostalna, te oni nisu morali dostavljati ništa.

Međutim, korisnici srazmjerne penzije (jedan dio iz RS, a drugi dio iz neke druge države) morali su dostaviti dokaz koliko primaju iz te druge države.

– Tako bismo kad saberemo penzije vidjeli da li se penzioner uklapa u pomoć od 100, 50 ili 30 KM. Zbog toga nam je bio potreban dokaz da bismo zbirom došli do iznosa – kazao je Joksimović.

Joksimović potvrđuje da su najviše poziva i žalbi dobili od penzionera kojima je trebalo isplatiti 50, a dobili su 30 KM jednokratne novčane pomoći, prenose Nezavisne novine.

Nakon teksta o penzionerki koja tvrdi da je zakinuta za 20 KM, u redakciju portala Mojabanjaluka.info javili su se i brojni drugi građani, sa istim problemom.

Penzioner iz Banjaluke (ime poznato redakciji) ističe da cijelu penziju prima iz BiH, odnosno, dio iz RS i dio iz FBiH, a ipak je ostao bez 20 KM.

– Smiješna su mi ta njihova pravila za isplatu novca i objašnjenja. Bojim se da su računali i na to da brojni penzioneri neće ganjati papire i predati ih do kraja ovog mjeseca da bi dobili tih dodatnih 20 KM. Pitam se, gdje je razlika tog novca – rekao je ovaj penzioner.

Ljudima čija penzija ne prelazi visinu prosječne penzije u RS, odnosno do 366 KM, trebalo je da bude isplaćeno po 100 KM jednokratne pomoći.

Za one koji imaju penziju veću od prosječne penzije, a manju od prosječne plate u RS, odnosno do 850 KM, bilo je predviđeno po 50 KM, ali je brojnima uplaćeno 30 KM, koliko je bilo predviđeno i za ljude čija penzija iznosi više od 850 KM.

Za ovu jednokratnu pomoć iz budžeta je izdvojeno nešto manje od 18 miliona KM, ranije je izjavila premijerka RS Željka Cvijanović.

Pravo na pomoć nisu imali penzioneri koji dio novca primaju iz inostranstva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games